Oppfordrer til styrket samarbeid for en ren og rik Oslofjord
Den 15. desember sendte klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen brev til alle kommunene i Oslofjordens nedbørsfelt om oppfølging av tiltakene i helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord. Ministeren oppfordrer til styrket gjennomføring av tiltakene for å bedre Oslofjorden.
Bjelland Eriksen skryter av jobben som er lagt ned siden tiltaksplanen ble lagt fram i 2021, og trekker fram eksempler på godt samarbeid og godt arbeid.
Det er behov for økt innsats for å nå målene i planen, og ministeren oppfordrer alle kommunene i Oslofjordens nedbørsfelt til å:
- Legge opp til en politisk behandling av tiltakene i kommunen, og jobbe aktivt med å raskt gjennomføre de tiltakene i Oslofjordplanen som kommunen har ansvaret for.
- Jobbe systematisk med miljøtiltak knyttet særlig til utslipp fra kommunalt avløp og avløp i spredt bebyggelse, kantsoner langs vassdrag og tiltak som sikrer vannmiljøet gjennom god arealplanlegging.
- Starte planleggingen nå for å få på plass nitrogenfjerning fra avløpsvann, og se til gode eksempler på interkommunalt samarbeid.
- Sikre en strengere praktisering av byggeforbudet i strandsonen, og jobbe med å fjerne ulovlige stengsler som hindrer allmennhetens tilgang til strandsonen. Etablere rutiner for å sikre viktige naturforekomster i sjø, samt få oversikt over antall inngrep som går utover marine naturtyper.
Videre forventer han at alle ansvarlige myndigheter jobber aktivt med gjennomføring av tiltak. «Jobb aktivt med å gjennomføre de tiltakene i Oslofjordplanen som kommunen har ansvaret for, og fortsett å rapportere konkret om hva som er gjort og hva som planlegges videre,» skriver ministeren.
Spesielt er det tre områder hvor det er nødvendig å gjennomføre samtidige og effektive tiltak:
- Næringstilførsler fra avløp og jordbruk må reduseres.
- Rovfiskbestandene må gjenoppbygges. I tillegg bør det innføres flere nullfiskeområder og vurdere utfasing av bunntråling.
- Ytterligere nedbygging av både strandsonen og gruntvannsområder må unngås. Disse områdene er viktige beite- og oppvekstområder både for fiskeyngel og sjøfugl.
Ministeren er opptatt av at arbeidet skal gå framover, og at det i neste års rapportering og rådsmøte skal være synlig hvilke konkrete tiltak som er gjennomført, hva vi har oppnådd og hva som planlegges videre.
Ønsker du å lese hele brevet? Det ligger i menyen til høyre.