Rutiner for praktisering av taushetsplikt i helsetjenesten i petroleumsvirksomheten
Her finner du veiledning om rutiner for praktisering av helsepersonellets taushetsplikt ved akutt sykdom eller skade offshore.
Fylkesmannen har gjennom tilsyn erfart at mangel på entydige rutiner for praktisering av helsepersonellets taushetsplikt ved akutt sykdom/ skade på personell, kan føre til at plattformledelsen ikke får den nødvendige oversikt for å ivareta sitt lederansvar jf. Styringsforskriften § 6 der det heter;
"Den ansvarlige skal sikre at styringen av helse, miljø og sikkerhet omfatter de aktivitetene, ressursene, prosessene og den organisasjonen som er nødvendig for å sikre forsvarlig virksomhet og kontinuerlig forbedring, jf. rammeforskriften § 17.
Ansvar og myndighet skal være entydig definert og samordnet til enhver tid. De nødvendige styrende dokumentene skal utarbeides, og de nødvendige rapporteringslinjene skal etableres.”
Vi viser til rammeforskriften § 5 jf helsepersonelloven § 21, som regulerer helsepersonellets taushetsplikt. Taushetsplikten omfatter både helseopplysninger, navn og andre personidentifiserbare opplysninger. I helsepersonelloven § 21 heter det;
”Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.”
Loven gir likevel adgang til å gi taushetsbelagte opplysninger videre dersom den det gjelder gir sitt samtykke til dette. Vi viser til § 22 om samtykke til å gi informasjon;
”Taushetsplikt etter § 21 er ikke til hinder for at opplysninger gjøres kjent for den opplysningene direkte gjelder, eller for andre i den utstrekning den som har krav på taushet samtykker.”
Virksomheten kan dermed etablere rutiner som sikrer at helsepersonellet, etter samtykke fra den syke/skadde, gir nødvendige opplysninger videre til plattformledelsen som skal ivareta ansvaret for beredskapen. Rutinene bør skriftliggjøres for å sikre etterlevelse av regelverkets krav jf Styringsforskriften § 6 siste ledd.
Hvilke opplysninger som skal videreleveres må beskrives i rutinene. I de fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å opplyse navnet på den som er blitt syk/ skadet.
Loven pålegger videre helsepersonellet å dokumentere relevante opplysninger om helsehjelpen i journalen. Virksomheten må derfor sikre at innhenting av samtykke til å gi nødvendige opplysninger videre dokumenteres i journalen jf. helsepersonelloven §§ 39 og 40.
”Den som yter helsehjelp, skal nedtegne eller registrere opplysninger som nevnt i § 40 i en journal for den enkelte pasient.”
”Journalen skal føres i samsvar med god yrkesskikk og skal inneholde relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen,”
Aktuelt
Lenker: