Vergemål

Oppdatert 20.12.2023

En verge ivaretar interessene til en person som enten er mindreårig, eller som har fått oppnevnt verge. Det kan oppnevnes verge for den som trenger hjelp til å ivareta sine egne interesser, enten økonomisk eller på annen måte.

Det å få oppnevnt en verge innebærer at du får hjelp til gjøremål du trenger hjelp til å utføre, slik at du kan fungere på lik linje med andre personer i samfunnet. Et vergemål skal tilpasses behovene du har, og det skal ikke være mer omfattende enn behovet tilsier. Vanlig vergemål er frivillig, og du bestemmer selv om du vil ha verge eller ikke.

Statsforvalteren er førsteinstans på vergemålsområdet. Det vil si at det er Statsforvalteren du skal kontakte hvis du, eller noen som står deg nær, trenger verge. 

Klagerett

Du kan klage på et vedtak om opprettelse av vergemål. De som har rett til å klage er den som er satt under vergemål, vergen, den som har sett fram kravet om vergemål eller personens ektefelle/samboer, nærmeste livsarving og søsken. For andre vedtak enn opprettelse av vergemål er det vanlig klagerett etter reglene i forvaltningsloven. Klagefristen er tre uker fra du mottar vedtaket. Du skal sende klagen til Statsforvalteren. Statsforvalteren kan omgjøre vedtaket, eller sende klagen videre til Statens sivilrettsforvaltning, som er tilsynsmyndighet og klageinstans for vedtak truffet av Statsforvalteren.  

Vil du bli verge?

Det er ulike typer verger:

  • Du kan bli oppnevnt som verge til barn uten foreldre, eller hvor foreldrene av ulike grunner ikke kan ivareta hele eller deler av vergeansvaret
  • Du kan bli oppnevnt som verge for voksne
    • hvis du er forelder til voksne barn
    • hvis du er søsken besteforelder, onkel, tante eller en annen person i storfamilien eller i bekjentskapskretsen. I tillegg kan du også være verge som nabo, venn eller hvis du bare har et ønske om å bidra ved å stille opp frivillig
    • hvis du velger å stille opp som verge som en del av ditt arbeid eller bare fordi du har et ønske om å være til nytte (fast verge/profesjonell)
  • Du er verge som forelder til egne barn under 18 år. Verge er den eller de som har foreldreansvaret.

Hva som kreves av deg for at du skal kunne oppnevnes til verge, kommer an på oppdraget. Statsforvalteren avgjør hvem som skal være verge, og hovedregelen er at valget tas i samråd med personen som skal ha verge. Som regel legger vi vekt på at du håndterer utfordringer, har kjennskap til regelverket og offentlige instanser, er flink til å formulere deg, har orden i egen økonomi og liker å gjøre noe for andre. Du må også ha god vandel, og verger må legge frem politiattest. Statsforvalteren sørger for nødvendig opplæring og ser til at du utfører vervet på en forsvarlig måte.

Du kan søke om å bli verge eller representant for enslig mindreårig asylsøker ved å fylle ut og sende inn dette skjemaet. Søknaden blir behandlet hos Statsforvalteren der du søker oppdrag. 

Vis mer


28.09.2023

Hurtigguide til å komme i gang med vergeoppdraget

Statsforvalteren har utarbeidet en hurtigguide for deg som er ny som verge


27.09.2023

Ope møte for nye faste verjer

Statsforvaltaren i Rogaland arrangerer eit ope og heilt uforpliktande møte om verjemålsordninga og kva det vil seia å vera fast verje. Møtet er meint for dei som er faste verjer – og dei som kan tenka seg å bli fast verje. Her får ein informasjon og kan stilla spørsmål, utan å forplikta seg til noko som helst. Fleire representantar frå Statsforvaltaren i Rogaland er til stades.


27.09.2023

Bærekraftsuka 2023: Åpning

Vi åpner Bærekraftsuka 2023 direkte fra Statens hus. Til åpningen kommer professor Jeffrey Braithwaite, en internasjonal anerkjent talsperson for bærekraftig utvikling. Du kan følge hele åpningen via Statsforvalterens Facebook-side.


10.02.2023

Endring i bruk av MinID

MinID er modernisert og det påvirker hvordan du kan bruke løsningen.

 

16.11.2022

Vergesamling

Vi takker for godt oppmøte og godt stemning på gårsdagens vergesamling i Statens Hus.

Vedlagt er presentasjonene fra samlingen.


26.10.2022

Bærekraftsuka: Webinar om framtidsfullmakter

Behovet for framtidsfullmakter har vokst i takt med økende levealder. Stadig flere ønsker å planlegge alderdommen godt og vil lage en framtidsfullmakt for seg selv. I en framtidsfullmakt kan vi gi en eller flere bestemte personer i oppdrag å ivareta våre egne interesser, dersom vi selv en dag ikke blir i stand til å ivareta disse. 


26.10.2022

Bærekraftsuka: Webinar om framtidsfullmakter


16.02.2022

Nå lager vi digitale vergefullmakter i vergemål for voksne

Samfunnet blir stadig mer digitalisert, men digitale løsninger er ofte ikke tilrettelagt for at en person kan bruke dem på vegne av andre. For at personer som har verge skal motta den bistanden de har behov for, digitaliserer vi vergefullmaktene.


16.02.2022

Godtgjøring for avsluttende arbeid

Det fremkommer av SRF rundskriv 1-2014 pkt 3.2.4 at verge har krav på godtgjøring for avsluttende arbeid der vergemålet opphører eller ny verge oppnevnes


17.12.2021

FN-konvensjonen om rettane til menneske med nedsett funksjonsevne - CRPD

CRPD står for Convention on the rights of persons with disabilities. Konvensjonen skal sikre menneskerettane og fridomen til personar med nedsett funksjonsevne.

 


Flere nyheter Få nyhetsvarsel

Film om hva det betyr å ha verge

Kontakt

Vergemålslaget har telefontid fra kl. 12.00 til 14.00 mandag, tirsdag og torsdag. 

Tlf: 51 56 87 00

Melding til Statsforvaltaren - verjemål (blir åpnet i nytt vindu)

Fakta: Vergemål i Rogaland

Antall faste verger: 91

Personer med verge: 4605

Voksne: 2648

Mindreårige: 1313

Mindreårig midlertidig: 640

Antall kapitalkontoer: 2051