Ny kunnskap om grønnsaksproduksjon i nord
Grøntproduksjon er i vinden. Stadig flere starter opp med småskalagrønnsaksproduksjon for salg.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Her i nord kan dette bidra til å øke tilbudet av lokalproduserte grønnsaker. Hvilke muligheter finnes, og hvilke markedsmessige utfordringer erfarer småskala grøntprodusenter i Nord-Norge? Hva skal til for å lykkes, og hvordan kan forvaltning og støtteapparat bidra til å gi denne næringa et løft i nord?
Nibio presentere i rapporten resultater fra en studie blant småskala grønnsaksprodusenter fra Troms og Finnmark som selger i lokalt marked, og blant annet dele deres synspunkter på disse spørsmålene.
Frøydis Gillund er ansvarlig fra NIBIO.
Anbefalingene er:
Satsning:
- Sikre gode økonomiske betingelser
- Tilby rådgivning og kurs
- Rekruttere produsenter og legge til rette for samarbeid
Videre forskning:
- Avlingsvolum og betydning for regional selvforsyning
- Kostnader, potensialet for omsetning og inntekt
- Ulike former for produsentsamarbeid
- Arktisk kvalitet
Studien «Markedsmessige muligheter og utfordringer for småskala grønnsaksproduksjon for salg i Troms og Finnmark» gjennomføres av Norsk Institutt for Bioøkonomi i Samarbeid med Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Studien finansieres av Troms og Finnmark Fylkeskommune, over Arktis 2030.
Partnerskapet for Lokalmat i Troms og Finnmark er et samarbeidsforum mellom Innovasjon Norge Arktisk, Fylkeskommunen, Statsforvalteren, Sametinget og Kompetansenettverket for Lokalmat (NIBIO)