Ny kunnskap om grønnsaksproduksjon i nord

Grøntproduksjon er i vinden. Stadig flere starter opp med småskalagrønnsaksproduksjon for salg.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 26.05.2023

Her i nord kan dette bidra til å øke tilbudet av lokalproduserte grønnsaker. Hvilke muligheter finnes, og hvilke markedsmessige utfordringer erfarer småskala grøntprodusenter i Nord-Norge? Hva skal til for å lykkes, og hvordan kan forvaltning og støtteapparat bidra til å gi denne næringa et løft i nord?

Nibio presentere i rapporten resultater fra en studie blant småskala grønnsaksprodusenter fra Troms og Finnmark som selger i lokalt marked, og blant annet dele deres synspunkter på disse spørsmålene.

Frøydis Gillund er ansvarlig fra NIBIO.


Anbefalingene er:

Satsning:

  • Sikre gode økonomiske betingelser
  • Tilby rådgivning og kurs
  • Rekruttere produsenter og legge til rette for samarbeid

Videre forskning:

  • Avlingsvolum og betydning for regional selvforsyning
  • Kostnader, potensialet for omsetning og inntekt
  • Ulike former for produsentsamarbeid
  • Arktisk kvalitet

Studien «Markedsmessige muligheter og utfordringer for småskala grønnsaksproduksjon for salg i Troms og Finnmark» gjennomføres av Norsk Institutt for Bioøkonomi i Samarbeid med Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Studien finansieres av Troms og Finnmark Fylkeskommune, over Arktis 2030.

Partnerskapet for Lokalmat i Troms og Finnmark er et samarbeidsforum mellom Innovasjon Norge Arktisk, Fylkeskommunen, Statsforvalteren, Sametinget og Kompetansenettverket for Lokalmat (NIBIO)