Konsekvenser og tilpasninger for RMP-tilskudd etter tiltakene for å opprettholde matproduksjon i tørken

I slutten av juni ble det iverksatt noen tiltak for å opprettholde matproduksjon i tørken.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 12.07.2023

Disse tiltak ble iverksatt:

  • Kornarealer som høstes som grovfôr eller beites kan likevel få arealtilskudd for korn (PT-tilskudd)
  • Generell dispensasjon for krav om fôropptak på beite (PT-tilskudd)
  • Grønngjødslingsarealer kan høstes til fôr eller beites (PT-tilskudd)
  • Man kan få RMP-tilskudd til «ingen jordarbeiding om høsten» ved såing av ettervekst innen 1. august (RMP-tilskudd)

Rundskrivet 2023/25 omhandler iverksatte tiltak knyttet til tørkesituasjon i 2023 samt presisering av ordinært regelverk.

RMP-tilskudd i Vestfold og Telemark

Regionalt miljøtilskudd er en tilskuddsordning hvor tiltakene og vilkårene er regionalt bestemt. Derfor ønsker vi å belyse hva ‘tørketiltakene’ betyr for vårt RMP-tilskudd.

‘Man kan få RMP-tilskudd til «ingen jordarbeiding om høsten» ved såing av ettervekst innen 1. august (RMP-tilskudd)’

Fangvekster som underkultur:

I vårt fylke gjelder at man kan få tilskudd til «ingen jordbarbeiding om høsten» i tillegg til «fangvekster som underkultur». Fangvekster som underkultur kan sås sammen med åkerveksten eller utover i vekstsesongen, senest like før høsting/tresking. Før tresking blir fangvekstene da ofte spredd middels viftespredning.

Fangvekster sådd etter høsting

I vårt fylke kan man ikke få tilskudd til «ingen jordarbeiding om høsten» i tillegg til «fangvekster sådd etter høsting». Fangvekster sådd etter høsting er fangvekster som er sådd straks etter høsting/tresking av korn ol. inklusive direktesåing eller etter lett høstharving. Selv om man har sådd fangveksten etter høsting innen 1. august, kan man ikke søke tilskudd til begge tiltakene. Satsen for «fangvekster sådd etter høsting» er satt høyere for å kompensere for dette.

Tiltaket «Ingen jordarbeiding om høsten» gjelder for arealer med korn, oljevekster, belgvekster, frøeng siste høstingsår, grønngjødsling og grønnfôrvekster. Eng og radkulturer omfattes ikke av ordningen.

Høsting av fangvekster

Fangvekster kan høstes så fremt de fortsatt opprettholder sin funksjon. Det vil si at de må være godt etablert med god rotstruktur og tett plantedekke. Fangveksten skal ikke være hovedvekst året etter at den er sådd. Arealet skal ikke sprøytes eller gjødsles om høsten. Det er tillatt å bruke egenprodusert kompost for fangvekster sådd som underkultur. Arealet skal ikke jordarbeides før 1.mars året etter søknadsåret. 

Direktesådd høstkorn og høstoljevekster (inkl lett harving)

Tiltaket «direktesådd høstkorn og høstoljevekster» omfatter en tiltaksklasse som tillater lett harving før såing. Vilkår for lett harving er at det ikke skal harves dypere en 10 cm, og at det skal være minst 30 % planterester på overflaten. På grunn av tørkesituasjonen i år, lite halm i utgangspunktet og behovet for å samle halm til fôr og strø, skal kravet om minst 30 % planterester i overflaten ikke kontrolleres i år.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner