Mål for økt ungskogpleie
Ungskogpleie er avgjørende for god tømmerkvalitet og høyt CO2-opptak. Det trengs mer aktivitet i vårt fylke, derfor har Statsforvalteren i Vestfold og Telemark startet et prosjekt for å sette mål for skogkulturarbeidet.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Som de fleste andre fylkene, har også Vestfold og Telemark en utfordring med å oppnå høy nok aktivitet innen ungskogpleie. Vi har tatt utgangspunkt i årlig hogstareal, når vi skal utarbeide aktivitetsmål i samarbeid med kommunene og skogeiersamvirkene.
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark gjorde i 2022 en bestilling til forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU. Vi ønsket å få beregninger av arealene som er hogd i Vestfold og Telemark i årene 2010-2020. Beregningene av hogstareal er basert på satellittdata og metodikk utviklet av NMBU. Hogstarealene er fordelt på fylke, kommuner og år. Vår GIS-ansvarlige har bearbeidet dataene videre og blant annet analysert treslag og bonitet på hogstarealene.
Behovet for ungskogpleie
Gjennom å kjenne hvor stort areal det gjennomføres hogst på hvert år og hvordan dette arealet er fordelt på boniteter og treslag, kan vi gjøre beregninger av behovet for ungskogpleie. På de laveste bonitetene er det kanskje nok med ett tiltak i ungskogperioden, mens det kan være nødvendig med minst tre ungskogpleietiltak for å legge til rette for kvalitetsproduksjon på de beste bonitetene.
Sammen med skogansvarlige i kommunene og skogbruksledere fra skogeiersamvirkene, vil vi diskutere oss frem til idealmålet for årlig ungskogpleieareal og sette realistiske og bærekraftige mål å jobbe etter. Videre må vi definere hva vi forventer at ulike aktører skal bidra med for å nå målene. Hvor stor andel av arealet skal vi forvente at de sentrale næringsaktørene gjennomfører ungskogpleie på, og hvor stor innsats skal vi forvente av andre entreprenører og av skogeierne selv?
Ulike tiltak
Hensikten med å starte med hogstarealet, er å definere kommune- og regionvise arealmål for ungskogpleie, slik at vi vet hvilket nivå vi skal måle aktiviteten mot. Da kan vi følge opp hver enkelt aktør og kommune og lettere se effekter av ulike tiltak.
Konkretisering av måltall utløser i seg selv ingen aktivitet. En vesentlig del av prosjektet med aktivitetsmål er derfor å diskutere aktuelle tiltak og virkemiddelbruk for å nå målene. Vi skal også bli enige om hvordan vi kan følge opp med periodisk status for måloppnåelse og evaluering av aktivitet.