Det haster å håndtere akselererende klimarisiko
I går ble en viktig klimarapport fra FNs klimapanel publisert. FNs klimapanel konkluderer at klimaendringene truer livsgrunnlaget vårt. De mest sårbare rammes hardest. Handlingsrommet for å sikre en bærekraftig framtid er kort.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Rapporten er den andre delrapporten av FNs klimapanels sjette hovedrapport. Hovedrapporten regnes som det viktigste vitenskapelige faggrunnlaget for utformingen av internasjonal klimapolitikk.
Hovedfunn i rapporten om virkninger av, sårbarhet for og tilpasning til klimaendringer:
- Klimaendringer fører allerede til ødeleggelser for mennesker og natur, og utgjør en trussel mot livsgrunnlaget vårt og planetens tilstand
- FNs klimapanel vurderer nå at virkninger klimaendringene har på naturen er større og mer omfattende enn tidligere antatt.
- Hundrevis av arter har blitt utryddet lokalt pga. ekstreme varmeperioder.
- Klimaendringer, inkludert ekstremhenvendelser, reduserer mat- og vannsikkerhet, påvirker fysisk og mental helse negativt, og bidrar til humanitære katastrofer i sårbare områder.
- Rund 3,5 millarder mennesker lever i områder, eller på en måte, som gjør dem svært sårbare for klimaendringene. En høy andel arter er også sårbare i møte med klimaendringer.
- Flere klimarelaterte trusler vil skje samtidig. Sammen med andre påvirkninger få vi økt samlet belastning og et mer sammensatt risikobilde. Disse hendelsene kan føre til kjedereaksjoner, med konsekvenser i andre land og sektorer enn utgangspunktet.
- Virkningene av klimaendring og klimarisiko kommer til å bli mer komplekse og gjøre forvaltning mer utfordrende.
- Det haster mer enn tidligere antatt å legge om til en klimarobust utvikling. Dette handler om både å begrense og tilpasse seg til klimaendringer og samtidig oppnå bærekraftig utvikling. Å bevare økosystemer er fundamentalt for klimarobust utvikling.
- Nå er det et kortvarig handlingsrom for å sikre en levelig og bærekraftig framtid for alle. Enhver ytterligere forsinkelse i global handlekraft vil føre til at dette vinduet lukkes.
- Kunnskapen vi har forteller oss at klimaendring er en trussel for velferden til mennesker og tilstanden til naturen vi er avhengig av. Jo lengre vi venter med tiltak for utslippsreduksjon og tilpasning, jo mer alvorlige blir de negative virkningene for natur og samfunn.
Mer enn 700 eksperter fra 90 land deltar i å skrive hovedrapporten. Den første delrapport ble publisert i august 2021 og den andre delrapporten i februar 2022. Den tredje delrapporten blir publisert i april 2022.
Les mer her