Måker som bråker
Hvordan håndtere konflikt mellom menneske og måke?
Hos Statsforvalteren kommer det årlig inn en del spørsmål om måker (Laridae) som kommer i konflikt med menneskelige interesser. Flere av disse henvendelsene omhandler likevel et ønske om å tilrettelegge for måkene slik at de flytter til andre steder hvor de ikke skaper trøbbel eller kommer i fare når de er i konflikt med menneskelig aktivitet.
Statsforvalteren ser det som veldig positivt at det kommer inn henvendelser om råd for å kunne best tilrettelegge for måkene. Flere av måkeartene, som fiskemåke, hettemåke, sildemåke og krykkje er som mange sikkert er kjent med, på tilbakegang nasjonalt og er dermed dessverre rødlistede arter i dag. Ved å tilrettelegge for hekkeplasser vil man dermed kunne bidra til bevaring av disse artene.
For å forenkle arbeidet med tilrettelegging, er det et par gode tips som kan følges. Det er gjort flere forsøk rundt i landet med tilrettelegging av hekkeplasser hvor dette ser ut til å ha fungert. På nettet kan en finne en del informasjon, men det er også en del tiltak som ikke nødvendigvis lar seg overføre fra en måkeart til en annen. Tiltak som «fuglehotell» kan fungere bra for krykkja, mens ikke nødvendigvis for fiskemåkene, da fiskemåkene har en annen hekkebiologi enn krykkjer.
Etter en erfaringsutveksling med fuglekyndige i NINA og Miljødirektoraktet er det de samme rådene som går igjen, nemlig bruk av enkle hekkeplattformer. Skremselstiltak som drage, lyd eller lignende, har erfaringsmessig effekt en liten stund, før måkene lærer seg å leve med dette. Måkene er også naturens «renholdere», og et annet viktig tips er derfor å unngå forsøpling/ åpne søppelbeholdere hvor måkene finner mat. Skilting som informerer om at en ikke skal mate måkene / forsøple kan med fordel benyttes. Gjerne i sammenheng med informasjon om måkene som beskrevet nederst under «andre tips».
Et annet tips som går igjen er bruk av tråder med 30 cm mellomrom og 30 cm høyde, eller tildekking av området (ikke nett!) for å avvise, samtidig som det er etablert plattformer på ett område i umiddelbar nærhet, der forstyrrelser i hekketiden holdes på ett minimum. Noen steder er det også brukt pigger, men dette er det litt delte meninger om da dette har ført til at andre fuglearter har blitt skadet. Fiskemåkene hekker gjerne i kolonier, men reirene plasseres på bakken eller på hustak. Det går dermed an å sette opp hekkeplattformer for de (se lenke til veileder under). Plattformene kan gjerne også være mye større enn det som beskrives i veilederen om det er rom for det.
Nettsider med informasjon som kan være til hjelp:
- Birdlife, Hekkeplattformer:
- Birdlife «Tips og triks til et bedre naboskap med måker»
- Miljødirektoratets veileder: «Vilt som gjør skade, hva kan jeg gjøre» og «Måker som bråker»
Andre tips:
Bruk saken til noe positivt, måker er en god case til å gjøre allmenheten mer bevisst naturen:
- Nærnatur
- Sosial atferd
- Fugler er helsebringende
- Tilstedeværelse av måker bidrar til å begrense rottebestander
- Menneskeliggjøre saken: Alle kjenner sympati med at måkene stuper fordi de forsvarer sine små hjelpeløse barn
Kontakt oss
E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no
All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.
Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding
Telefon til vårt sentralbord: 33 37 10 00