Forventer økt smittespredning
Basert på dagens kunnskap er Fylkesmannens vurdering at det vil være behov for tiltak over lang tid for å begrense smittespredning.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Vi forventer økt smittespredning frem mot sommeren, og det må tas høyde for videre smittespredning også etter sommeren. Ethvert tiltak må vurderes opp mot effekten det gir, og konsekvenser det får. Nasjonale faglige vurderinger skal ligge i bunn, sammen med lokale smittevernvurderinger.
Det sier Fylkesmannen i tilbakemeldingen til kommunene i Vestfold og Telemark etter at flere problemstillinger ble tatt opp av kommunene på møtet med Fylkesmannen 15. april. Fylkesmannen har tatt opp spørsmålene med Helsedirektoratet og har gitt en tilbakemelding til kommunene.
Økt testkapasitet
Regjeringen har ambisjoner om å øke testkapasiteten vesentlig. Målet er å bygge kapasitet på over 100 000 tester pr. uke.
Det er Fylkesmannens forståelse at oppbyggingen av testkapasiteten vil skje i løpet av de nærmeste ukene. Det vil fortsatt være utfordringer med å skaffe nok glass og pinner til prøvetaking og tilgang til personell som kan foreta selve testingen, men dette jobbes det med.
Campingplasser og gjestehavner
Vestfold og Telemark er et fylke med omfattende campingturisme og båtturisme. De fleste kommuner har stengt gjestehavner og campingplasser, og vil fortsatt gjøre det ut fra lokale smittevernvurderinger.
Det er Fylkesmannens vurdering at det er usikkert om det vil bli utviklet en nasjonal bransjestandard på kort sikt. Fylkesmannen er kjent med at det er etablert samarbeid i og mellom kommuner for å vurdere forsvarlig gjennomføring av både camping og båtrekreasjon.
Fylkesmannen oppfordrer sterkt til et slikt samarbeid mellom kommuner med enhetlig og felles demografi og geografi. Er det ønskelig fra kommunenes side, er Fylkesmannen innstilt på å bistå eller samordne arbeidet med å utvikle felles bransjestandarder for fylket.
Markering av 17. mai
Kommunene i Vestfold og Telemark anbefales å tilpasse markeringen ut fra smittesituasjonen i egen kommune. Bildet er ulikt fra kommune til kommune, men tradisjonelle markeringer med tette ansamlinger av mennesker vil uansett medføre økt risiko, selv ved lavt smittetrykk.
Det er derfor Fylkesmannens anbefaling at kommunene forbereder alternative markeringer som i større grad sikrer lav spredningsfare. Helsedirektoratet vil vurdere nasjonale føringer for markeringen.
Russefeiring
Tradisjonelle russemarkeringer gjennomføres i siste del av april og første del av mai. Aktivitetenes form og gjennomføring gir høy risiko for smittespredning.
Vestfold og Telemark fylkeskommune (VTFK) har allerede pålagt videregående skoler om å gå i dialog med russestyrene for å tilpasse markeringene. Fylkesmannen vil ta opp saken med VTFK på nytt for å gjenta oppfordringen.
Det er også Fylkesmannens vurdering at en utsatt russefeiring til medio juni med stor sannsynlighet vil medføre økt smitterisiko.
Store kulturarrangementer etter 15. juni
Fylkesmannen erkjenner at det ikke er mulig å forskuttere beslutninger om nasjonale råd og bestemmelser. Vedtakene er revidert fortløpende så langt, og det er Fylkesmannens vurdering at de også vil revideres så snart det er mulig i fremtiden.
Basert på prognoser om covid-19, er det Fylkesmannens vurdering at gjennomføring av større idretts- og kulturarrangementer etter 15. juni kan innebære betydelig risiko for smittespredning. Som et minimum må det planlegges med smittereduserende tiltak, men arrangementets størrelse vil i seg selv øke smittefaren.
I dette ligger også arrangementer etter sommeren og tidlig høst. Fylkesmannens vurdering baseres på et føre-var prinsipp dvs. sannsynligheten for at arrangementet må avlyses er i betydelig grad til stede. Planlegging og forberedelser må derfor ta høyde for dette.