Børsesjø - for fugler og folk

Utsikt fra det nye fugleamfiet nord i Børsesjø - en kald januardag.
Utsikt fra det nye fugleamfiet nord i Børsesjø - en kald januardag. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Børsesjø naturreservat ved Skien sentrum er et elsket område for fuglene. Med ny tursti og fugleamfi har det også blitt et yndet turområde for lokalbefolkningen. Statsforvalteren jobber nå med besøksstrategi og skilting.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.01.2022

Vernet allerede i 1976

Allerede i 1976 ble området vernet som naturreservat for å ta vare på det rike fuglelivet. Her raster trekkfuglene på sin vei vår og høst, og mange fugler hekker her. Stadig får området besøk av rovfugler som fiskeørn og sivhauk. Og på jordene i sør har området den tetteste gjenværende bestanden av vipe i fylket.

Ler mer om naturreservatet her...

Et romslig fugleamfi i nord ble åpnet i 2019 og gir en spektakulær utsikt over naturreservatet.
Et romslig fugleamfi i nord ble åpnet i 2019 og gir en spektakulær utsikt over naturreservatet. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Ny tursti, fugleamfi og våtmarkssenter

I 2019 fikk man på plass et nytt og romslig fugleamfi i nord, som gir skoleklasser og turgåere spektakulær utsikt over reservatet. Det kom i stand som et spleiselag mellom privat næringsliv, stiftelser og det offentlige, deriblant Statsforvalteren.

Nylig har Grenland Friluftsråd i tett samarbeid med Skien kommune lagt inn betydelige ressurser i å lage parkeringsplasser og en universelt utformet tursti langs vestsiden av reservatet.

På rekordtid har ogå en gammel stall blitt totolrenovert til et lite våtmarkssenter. Både fugleamfiet og våtmarkssenteret er det Birdlife Norway, Grenland Lokallag som har vært initativtaker og pådriver for å få til.

En videregående skoleklasse har kommet med det siste tilskuddet i bygningsmassen - en ringmerkingsbu som brukes blant annet til opplæring av ringmerkere.

Befaring ved Børsesjø med våtmarkssenteret i bakgrunnen. Fra venstre rådgiver Christin Beate Johnsen SFVT, daglig leder for våtmarkssenteret Lasse B. Nilssen i Birdlife Norway, Grenland Lokallag og seniorrådgiver Odd Frydenlund Steen SFVT.
Befaring ved Børsesjø med våtmarkssenteret i bakgrunnen. Fra venstre rådgiver Christin Beate Johnsen SFVT, daglig leder for våtmarkssenteret Lasse B. Nilssen i Birdlife Norway, Grenland Lokallag og seniorrådgiver Odd Frydenlund Steen SFVT. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

 

Økt besøk gir behov for informasjon

Trafikken har økt til området etter at fugleamfi og tursti ble etablert. Foreløpige tellinger viser at rundt 10 000 bruker fugleamfiet i løpet av et år, og minst like mange går rundturen på vestsiden av reservatet.

-Med bynære naturvernområder blir det lett konflikter mellom folks bruk av området og formålet med vernet, i dette tilfelle å bevare sjøen for fuglene, forteller seniorrådgiver hos Statsforvalteren Odd Frydenlund-Steen. – Årlig er det folk som ferdes innenfor reservatet i fredningsperioden. Nå forsøker vi å bedre dette gjennom utarbeidelsen av en besøksstrategi og helhetlig skilting i området.

-Men i de aller fleste tilfellene er brudd på forskriften grunnet i mangel på kunnskap, legger seniorrådgiver Birgit Brosø til. Hun jobber med utformingen av besøksstrategi og skilting. – Da må vi forsøke å informere så godt vi kan om hvorfor reglene er som de er. Fuglene trenger all den energien de kan få til å spise seg opp til trekket, eller få frem unger i en kort og hektisk sommer, forteller Brosø. – Derfor bør de ikke forstyrres av oss mennesker i slike perioder.

Her ser du hva som er lov og ikke lov i Børsesjø naturreservat...

En universelt utformet tursti går på utsiden av reservatet i vest. I det fjerne skimtes skolebarn som har skidag i området.
En universelt utformet tursti går på utsiden av reservatet i vest. I det fjerne skimtes skolebarn som har skidag i området. Foto: Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Et godt eksempel på samarbeid

Børsesjø tjener som et godt eksempel på at resultater oppstår når gode krefter samarbeider. Velvillige og aktive grunneiere i området, en engasjert fugleforening, kommune, friluftsråd, privat næringsliv og Statsforvalter samarbeider om å gjøre dette stedet til et godt område både for fugler og folk.

Her har du turforslaget til fugleamfiet

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontakt oss

E-post
sfvtpost@statsforvalteren.no


All kontakt på e-post blir behandlet etter samme prosedyre, og blir lagt inn i postjournalen. Ved spørsmål angående en spesifikk sak, ber vi om at du oppgir saksnummer.

Gjelder saken personsensitive opplysninger, kan du òg sende sikker melding 

Telefon til vårt sentralbord:  33 37 10 00