Landbruk og mat

Oppdatert 20.12.2023

Den viktigaste samfunnsoppgåva til norsk landbruk er å sikre nok trygg og variert mat av god kvalitet. Men landbruket medverkar òg til desentralisert busetjing og næringsliv over heile landet, miljøgode som bevaring av biologisk mangfald, kulturlandskap og dei karbonlagra som skogen og jorda utgjer. Landbruket speler òg ei viktig rolle for å vidareføre tradisjonell kunnskap og kultur.

Det er eit politisk mål å halde oppe eit levande landbruk i heile landet. Statsforvaltaren skal medverke til å gjennomføre den nasjonale landbrukspolitikken ved hjelp av informasjon, forvaltning av verkemiddel og lokalt tilpassa tiltak. Statsforvaltaren skal blant anna

  • gi råd og assistanse til kommunane
  • kontrollere kommunane
  • behandle klager på kommunale vedtak innanfor landbrukslovgivinga
  • arbeide saman med andre regionale etatar og organisasjonar for næringsutvikling innanfor jordbruk og skogbruk
  • arbeide for å nå nasjonale målsetjingar for omlegging til økologisk landbruk
  • arbeide for å avgrense nedbygging av dyrka og dyrkbar jord og skog

Statsforvaltaren rettleier også kommunar, organisasjonar, næringsaktørar og bønder om moglegheitene som finst i det offentlege systemet. Statsforvaltaren støttar opp under aktivitetar knytte til utvikling og bevaring av regionale matkulturar, kunnskapsoppbygging om mat og kunnskap om mat og helse, spesielt retta mot barn og unge.

Andre viktige offentlege aktørar innan landbruk er:

Vis meir


04.01.2024

Tilskot til tiltak for ville pollinerande insekt

Humler, bier og blomsterfluer er blant dei insekta som pollinerer, eller bestøvar, ville blomster og avlingar. Du kan søkje om tilskot til tiltak som forbetrar leveområda til desse insekta.


12.12.2023

Mykje beite gror att med skog

NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) går no gjennom arealressurskartet (AR5) for dei fleste kommunane nord for Romsdalsfjorden. Ein gjennomgang av fire kommunar viser at mykje innmarksbeite er grodd att med skog.


12.12.2023, Endra 12.12.2023

Landbruksmøtet – ein viktig møteplass for næringa i Møre og Romsdal

Ei engasjert forsamling deltok på det årlege Landbruksmøtet som Statsforvaltaren arrangerer. Her deltok tilsette og tillitsvalde eigarar i organisasjonane i landbruket i Møre og Romsdal.


07.12.2023

Matglede på agendaen i Møre og Romsdal

Matgledekorpset sine to siste arbeidsseminar er no gjennomført på Larsnes med Sande kommune som vertskap og på Eide med Hustadvika kommune som vertskap. Fekk du ikkje deltatt? Då er du velkommen til å vere med på webinar den 12.desember!


30.11.2023

Utvikling i søknadstal for 2023 – tilskot i jordbruket

Utvikling i søknadstal for produksjonstilskot og regionale miljøtilskot gir ein peikepinn på strukturutviklinga i jordbruket.


29.11.2023

Vi vil heidre gode gardbrukarar

Landbruksselskapet ønsker å dele ut ein pris for å heidre folk i landbruket som har gjort ein spesiell innsats for å fremje næringa.


21.11.2023

Søk tilskot frå skogbruket sine rentemidlar

Organisasjonar, institusjonar og enkeltpersonar kan søkje om tilskot frå fylkesinntrekte rentemidlar til konkrete prosjekt og tiltak som fremmer skogbruket. Søknadsfrist - 15. januar 2024.


13.11.2023

Utvikling kjøtforbruk

Vi et meir kjøt. Vi et mykje meir fjørfekjøt og litt meir svinekjøt, medan vi har eit stabilt forbruk av kjøt frå grasetande storfe og småfe.


13.11.2023

Studentstipend til smart bruk av tre i Møre og Romsdal

Er du student og planlegg å skrive ei oppgåve om bruk av tre? Vel du ei oppgåve i samarbeid med trebaserte næringar i Møre og Romsdal, kan du søke om kr 10  000 frå Tredrivar-prosjektet i Møre og Romsdal.


31.10.2023

Vent med hogsten

Både skogeigaren og klimaet tener på å vente med hogst til skogen har fått med seg åra med best tilvekst.


Fleire nyhende Få nyheitsvarsel

Fylkesnytt frå Møre og Romsdal

Fylkesnytt er ei felles nyheitsteneste på nett, med artiklar om landbruk og landbruksbaserte næringar. 

Les Fylkesnytt her ...

Kva er berekraftig matproduksjon?

Nettsida bærekraftigmatproduksjon.no syner på ein pedagogisk måte den kompliserte samanhengen mellom matproduksjon, klima og bruk av areal.

Vi følgjer familien Hansen som stiller nokre spørsmål før dei kan bestemme seg for kva dei skal ha til middag. Mellom anna lurer dei på: "Skal vi velje vegetarburgar eller hamburgar?", "Har dyra hatt det bra?", "Er det så viktig at maten er produsert i Norge?" og "Kva kostar det eigentleg?".

Nettsida passar fint for å formidle korleis maten blir produsert. Bruk gjerne nettsida i skolen!

Sida er produsert i samarbeid mellom Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark og fleire miljø- og landbruksorganisasjonar.