Nå kan du se Statsforvalterens vurdering av Andøy og Brønnøy

Andøy og Brønnøy kommunes kommunevåpen og illustrasjon av trafikklysmodellen som benyttes i kommunebildene

De to første kommunebildene er nå tilgjengelig, og først ut er Andøy og Brønnøy. Kommunebildet er et verktøy Statsforvalteren skal bruke i dialog og oppfølging av kommunene.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.07.2023 av Øystein Wasmuth

For å ivareta nasjonale og regionale interesser, skal Statsforvalteren prioritere dialog med kommunene. Her er kommunebildet er et viktig grunnlag, og nå er de to første kommunebildene i Nordland ferdigstilt og publisert.

15 fagområder

Kommunebildet presenterer nøkkeltall og faktaopplysninger om kommunene på en enkel og visuell måte.

- Dette er Statsforvalterens risiko- og sårbarhets- (ROS) analyse av tilstanden i kommunene på tvers av fagfelt. Kommunebilde skal bidra til å gi et bedre kunnskapsgrunnlag og finne rett virkemiddelstrategi i møte med kommunene, forklarer Merete Troli, direktør for Kommunal- og beredskapsavdelinga hos Statsforvalteren i Nordland.

– Kommunebildet gir oss en kunnskapsbasert tilnærming til kommunenes egenart, styrker, svakheter og behov. Det benyttes til å vurdere kommunenes sårbarhets og risikofaktorer for våre 15 fagområder, og understøtter vår kommunikasjon og dialog med kommunene, sier Troli.

Offentlig informasjon

Informasjonen som kommunebildene bygger på, er KOSTRA-tall fra Statistisk Sentralbyrå. KOSTRA er en forkortelse for kommune-stat-rapportering, og er plattformen der kommuner og fylkeskommuner rapporterer inn tall fra sine tjenesteområder.

Disse tallene benyttes av en tverrfaglig redaksjonsgruppe hos Statsforvalteren for å danne kommunebildet, og videre grunnlaget for dialog og oppfølging av kommunene.

Dermed er Statsforvalteren avhengig av god og nøyaktig rapportering, for å få god kjennskap til kommunenes status, muligheter og utfordringer.

Dialog med kommunene

I vår gjennomførte Statsforvalteren i Nordland dialogmøte med kommunene Andøy, 20. april, og Brønnøy, 27. april. I møtene dannet et midlertidig kommunebilde grunnlaget for dialogen.

Ett av målene med dialogmøtene var å skape enighet om kommunebildet, slik at Statsforvalteren best mulig kan virke i sin rolle som aktiv støttespiller for utvikling i kommunene og medvirke til gode, og lokalt tilpassede løsninger. Nå har altså Andøy og Brønnøy fått publisert sine oppdaterte kommunebilder.

Her kan du se kommunebildene for Andøy kommune og Brønnøy kommune.

Kommunens forventninger

Kommunedialogen er også en arena der kommunen rapporterer sine forventninger og ønsker til Statsforvalteren.

Innspillene er viktige for det videre samarbeidet og utviklingen. Andøy og Brønnøys ønsker var blant annet tettere samarbeid på flere felt, deriblant næringsutvikling og planarbeid.

Det ble også ytret ønske om at Statsforvalteren er tydelig i sin tverrfaglige tilnærming, og bidrar med prosessveiledning når interkommunale samarbeid skal initieres.

Utfordringer

Kommuner og lokalsamfunnene står ovenfor ulike utfordringer, og har ulikt behov for bistand og veiledning i sin utvikling. Eksempelvis er det er stor forskjell mellom områder med befolkningsvekst og områder som opplever nedgang og aldrende befolkningen.

Kommunebildet og kommunedialogen er dermed viktig ut fra et samfunnsøkonomisk og demokratisk perspektiv.

Igjennom dialog med kommunene skal Statsforvalteren sikre likebehandling, rettssikkerhet og kvalitet i lov- og tilskuddsforvaltningen. Videre skal mangfoldet som blant annet springer ut av avstander, befolkningstetthet, næringsgrunnlag, geografiske plassering, økonomisk og sosial utvikling også ivaretas.

I 2023 skal Statsforvalteren i Nordland gjennomføre dialogmøter med elleve kommuner. Samtlige 41 nordlandskommuner skal i løpet av de neste tre årene ha gjennomført dialogmøte med Statsforvalteren og få sitt kommunebilde publisert.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar

Trafikklysmodell

I kommunebildene benyttes en «trafikklysmodell» for å illustrere tilstanden i kommunen. Her visualiseres tilstanden i de ulike fagområdene med rødt (dårlig), gult (middels) og grønt (god). KOSTRA-tall samt informasjon fra dialogmøtet med kommunen danner grunnlaget for Statsforvalterens vurdering.