Fagskoleutdanningen Bærekraftige matopplevelser er nominert til Matprisen 2022
Matprisen løfter frem og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider. Vi gratulerer Nordland Fagskoles utdanning Bærekraftige matopplevelser som er nominert i kategorien årets formidler 2022.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Matprisen 2022
Matprisens jury ønsker å løfte frem de som går foran og de som inspirerer andre til å bry seg om bærekraftige måltider. I følge nettstedet til Matprisen er bakgrunnen for Matprisen at måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser kan være nøkkelen til å møte miljø- og klimautfordringene. Matprisen eies av DEBIO og ble etablert i 2014.
Et bærekraftig måltid
Utgangspunktet for Matprisen er konseptet Et bærekraftig måltid som beskrives som et måltid som er:
- Laget fra bunnen av
- Med fokus på grønnsaker, belgvekster og korn
- Sesongbasert
- Med bevisste valg av kjøtt og sjømat
- Med fokus på å redusere matsvinn
- Med økologiske råvarer
I år er 21 personer og virksomheter nominert i følgende syv priskategorier: Matprisen, Årets kjøkken, Årets storkjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler og Årets salgskanal.
Formidle kunnskap om betydningen av å produsere mat på egne ressurser
Fagskoletilbudet ønsker å formidle de ulike sidene ved de norske utmarksressursene og drøvtyggernes rolle i et bærekraftig perspektiv. Eva Narten Høberg ved NIBIO er matkulturforsker og fagansvarlig for studietilbudet Bærekraftige Matopplevelser, som ble godkjent i 2020. Hun sier at "Av hensyn til klima, miljø og vår egen og andre lands matsikkerhet, har det aldri før vært viktigere å formidle kunnskap om betydningen av å produsere mat på egne ressurser. Vi er derfor svært glade for at Nordland fagskoles utdanning, «Bærekraftige matopplevelser», blir lagt merke til gjennom denne nominasjonen".
Videre sier Høberg at "Det overordnede fokuset i utdanningen er i henhold til FNs klimapanel, at alle land skal produsere mat på sine egne ressurser. Bruk av det norske ressursgrunnlaget til matproduksjon for å øke matsikkerhet og beredskap, er et overordnet mål med utdanningen. Dette har fått økt aktualitet på grunn av pandemier, krig og blokade".
Matprisen deles ut 14. november.