Beredskap i reindrifta
Beredskap i reindrifta omfatter først og fremst reinbeitedistriktene og reineiernes egen beredskap for å håndtere uforutsette hendelser. Statsforvalteren har ansvar for å utarbeide beredskapsplaner, lede kriseberedskapsutvalget for reindrift, samhande med Mattilsynet og forvalte ulike tilskudd for beredskapstiltak i reindrifta.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Uforutsette hendelser i næringa kan være dårlige beiteforhold, rovviltangrep, sykdom, mm. Reinbeitedistriktene er vanligvis forberedt på vanskelig beiteforhold og rovviltangrep og kan sette i gang en del tiltak.
Tilskuddsordninger
Statsforvalteren kan etter søknad gi tilskudd til tapsforebyggende og konfliktdempende tiltak mot rovviltskader.
Reindriftsavtalen har en ordning der reinbeitedistriktene kan få tilskudd til kriseberedskap. Søknad om kriseberedskap sendes samtidig med søknad om distriktstilskudd. Statsforvalteren behandler også søknader om ekstraordinært tilskudd til kriseberedskap. For begge tilskuddsordningene er det en forutsetning at kriseberedskapsutvalget har erklært at det er beitekrise.
Kriseberedskapsutvalget for reindrift
Det er et eget kriseberedskapsutvalg for reindrift. Utvalget ledes av statsforvalteren og har representanter fra Mattilsynet og næringa. Utvalget skal være en faglig ressurs for forvaltninga og reindriftsnæringa. Utvalget skal gjennomføre beitebefaringer hvis det oppstår beitekrise, vurdere omfanget av en krise og gi veiledning om hvilke tiltak som bør igangsettes. Utvalget har jevnlige møter for å følge opp beitesituasjonen og reinens velferd. Ved beitekriser vil det være møter etter behov.
Større ulykker og kriser
Landbruks- og reindriftsavdelingas beredskapsplan beskriver blant annet hvordan ulike krisesituasjoner i reindrifta håndteres fra offentlig hold.
Følgende hendelser i reindrifta kan kreve ekstra innsats og kommunikasjon fra statsforvalteren:
- Alvorlige sykdommer hos rein
- Atomulykker
- Beitekrise
- Pandemi
- Andre hendelser som fører til store tap av rein, for eksempel ras, drukning, rein som faller utfor stup, mv.
I situasjoner med alvorlig faregrad (eks. stor snøskredfare, atomulykke) er det aktuelt å sende ut farevarsel til reindriftsutøverne. Statsforvalteren har etablert et varslingssystem for slike tilfeller. Det er lagt til rette for å kunne varsle reindriftsutøvere via SMS og epost.
Mattilsynet har hovedansvar for håndtering av smittsomme dyresykdommer. Det er naturlig med samarbeid mellom Mattilsynet og reindriftsmyndighetene i slike situasjoner.
Samarbeid med Mattilsynet om dyrevelferd
Mattilsynet har forvaltningsmyndighet etter dyrevelferdsloven. Statsforvalteren samarbeider med Mattilsynet om beitesituasjonen og dyrevelferdsmessige forhold i landbruk og reindrift. Mattilsynet er en viktig samarbeidspartner for Statsforvalteren, både i enkeltsaker og i mer langsiktig og overordna arbeid. Det holdes faste årlige møter mellom Statsforvalteren og Mattilsynet.
Justering i systemet for beredskap i reindrift
De viktigste endringene er at mandatet for beredskapsutvalgene er justert. Mandatet har en nærmere presisering av oppgaver, fastsetting av tidspunkt for beitekrise, taushetsplikt og habilitet. Andre viktige endringer er at distriktsstyret kan vedta å ta i bruk eget beredskapsfond hvis det er beitekrise.
Publisert 09.03.2022
Fôring og fôringsrelaterte sykdommer
Mange reinbeitedistrikter i Nordland har erfaring med fôring av rein gjennom mange år. Kunnskap om fôring av rein er nødvendig i forbindelse med beitekriser og i andre sammenhenger når det er nødvendig å gi reinen tilleggsfôr eller gjennomføre fôring.
Publisert 08.03.2022, Sist endra 09.03.2023
Atomberedskap i reindrift
Atomulykker kan påvirke reinbeiteområdene hos oss gjennom luftforurensing. Reindriften i Nordland har erfart dette tidligere ved atomulykken i Tsjernobyl. Det viktigste reindriftsutøverne kan gjøre, er å følge de nasjonale rådene som kommer dersom en ulykke skulle oppstå.
Kontaktpersonar
Lenkjer
Dokument
Årets referat fra Beredskapsutvalget
Referat fra Beredskapsutvalget tidligere år
- Referat - kriseberedskapsutvalgets møte 151222.pdf
- Referat fra møte i kriseberedskapsutvalget 240822 - Nordland.pdf
- Referat - kriseberedskapsutvalget for reindrift 28.02.2022.pdf
- Referat - kriseberedskapsutvalget for reindrift i Nordland - 14.02.2022.pdf
- Kriseberedskapsutvalg_Protokoll_januar2022.pdf
Kontaktinformasjon for beredskapsutvalget
- Christian Brun-Jenssen, Statsforvalteren, tlf 75 53 15 58
- Birger Willumsen, Mattilsynet, tlf 22 77 80 04/996 37464
- Stig Lifjell, reindrifta, tlf 908 47 093
- Per Thomas Kuhmunen, reindrifta, tlf 466 28 243
- Eva-Stina Andersson, vara reindrift tlf 481 23644
- Mats Jonas Pavall, vara reindrift, tlf 992 51200