Atomberedskap i landbruket og reindrifta
Radioaktiv forurensning og stråling kan gi helseskader. Atomberedskapen i Norge er bygget opp rundt Kriseutvalget for atomberedskap. Kriseutvalget består av representanter fra sentrale myndigheter som har et spesielt ansvar i håndteringen av en atomhendelse.
Atomberedskap i reindrift
Atomulykker kan påvirke reinbeiteområdene hos oss gjennom nedfall av radioaktivt materiale. Reindriften i Nordland har erfart dette tidligere ved atomulykken i Tsjernobyl. Omfanget av en atomulykke, nærhet, vær og vindretning har betydning for hvor omfattende et radioaktivt nedfall kan være i våre områder. Det viktigste reindriftsutøverne kan gjøre, er å følge med på nyhetene og følge de nasjonale rådene som kommer.
Statsforvalteren har opprettet et varslingssystem til siidaandeler. Siidaandelsledere kan få melding på mobiltelefon dersom det er fare for radioaktivt nedfall. Leder av siidaandel må sørge for å sende varslet videre til andre reineiere i siidaandelen og til innleide personer. Aktuelle anbefalinger under akuttfasen kan være å holde seg innendørs i en periode og dekke til fôr som brukes ved fôring av rein.
Reinen beiter ute hele året. Derfor kan det eventuelt oppstå langsiktige konsekvenser knyttet til reinens opptak av radioaktivitet etter en atomhendelse. Ved langsiktige konsekvenser kan det være aktuelt med egne tiltak knyttet til fôring av slakterein, tidligslakting, mv. Nærmere veiledning vil da komme fortløpende.
Atomberedskap i jordbruket
Ved atomulykker kan jordbruket på samme måte som reindrifta bli sterkt berørt. Erfaringer fra Tsjernobyl-ulykken viser at det skal ekstremt mye forurensning til for at utslippene skal skape et langvarig problem på dyrket mark, mens i utmarksproduksjon med fjell og skog kan forurensingsnivået holde seg lenger. Matproduksjonen som skjer innendørs, som kylling, egg og svineproduksjon, vil være godt beskyttet. Melk er et ekstra sårbart produkt fordi radioaktive stoffer overføres raskt fra fôr til melk, og produktet kommer hurtig på markedet. For utendørs matproduksjon vil sesong og årstid utgjøre forskjell på hvor store konsekvenser en forurensing gir og hvilke tiltak en bør gjøre.
Gjennom sommerhalvåret er plantene i vekst og husdyra på beite, og en akutt forurensing kan gi betydelige konsekvenser. Nedfall utenfor vekstsesongen vil føre til forurensning i planter på grunn av rotopptak i neste vekstsesong.
Før et nedfall er det viktig å få inn de dyrene som kan tas inn, samt høste graset så langt man rekker før nedfallet kommer. Planter og fôr som lagres utendørs kan også være nødvendig å dekke godt til eller flytte innendørs.
Når det gjelder drikkevann må det et svært stort nedfall til før nivået av radioaktiv forurensning overskrider grenseverdiene. Det er i størst grad utildekkede brønner som risikerer forurensning, samt vannet som ligger åpent i naturen. Dette vannet bør ikke drikkes i store mengder den første tiden etter et nedfall.