Nytt om tiltak i Vefsnvassdragene og Ranavassdraget

Foto: Statsforvalteren i Nordland.

Vassdrag infisert med gyro i Vefsna-regionen ble behandlet i 2011 og 2012. Ranavassdraget måtte gjennom en ny dobbel behandling i 2014 / 2015, etter at det dessverre ble påvist ny smitte  her i 2014. Nå er det stor aktivitet for å bygge opp gode fiskebestander i etterkant av disse behandlingene.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 01.07.2016

Rana-regionen

Etter påvisningen av gyro i Ranelva høsten 2014, har elva vært gjennom en todelt behandling. Den siste var i slutten av september 2015. Den lakseførende strekningen i elva nedstrøms Reinforsen er nå behandlet på en så god måte at det bør være fritt for gyro. Det ser også heldigvis ut til at elva ble behandlet før smitten rakk å spre seg til Røssåga og de andre lakselvene i fjordsystemet. Rapport fra den gjennomførte behandlingen er lagt ut i høyre marg (rapport 11-2016 fra Veterinærinstituttet)

Smittekilde

Årsaken til ny gyrosmitte i 2014 er fortsatt ikke funnet. Det er gjennomført undersøkelser for å finne ut om det kan finnes en smittekilde ovenfor lakseførende strekning. Høsten 2014 ble det samlet inn røye fra Langvatnet. Det ble ikke funnet gyro her eller i hovedelva ovenfor den stengte fisketrappa i Reinforsen. I høsten 2015 ble det samlet inn prøver fra røye fra de store innsjøene øst for hovedelva (Storakersvatnet, Raudvatnet, Kallvatnet). Samtidig ble det også fisket i enkelte utvalgte innsjøer (Litj-Raudvatnet og Svartjønna) som drenerer til Plura, i tillegg til at det ble fisket i selve Plura ved Jordbru. Prøvene er analysert og det er ikke funnet gyro. Et notat som inneholder resultatene fra undersøkelsene i 2015 er lagt ut, se "Sluttnotat for utgreiingsfiske i Ranaområdet 2015". Det er lagt opp til nye omfattende undersøkelser i 2016.

Reetablering av laks

I de nærmeste årene kan genbanken på Bjerka levere alle stadier av rogn, yngel og smolt for utsett i Ranelva. Dette er mulig fordi det fra før av befinner seg 500 voksne laks fra 30 familier og tre årganger i genbanken på Bjerka. I reetableringsplanen (se lenke i høyre marg) går det fram hvor mye laks det er planlagt å sette ut hvert enkelt år i tida som kommer.

Reetablering av sjøørret

Høsten 2014 ble det lagt inn rogn fra 47 familiegrupper i genbank. Fra denne strykingen ble det et overskudd på ca. 100.000 individer, som ble satt ut ovenfor lakseførende strekning i Tverråga i 2015. Fra innlegget i 2014 kan de første sjøørretene bli gytemodne i 2018, og det kan bli mye rogn fra 2019. Høsten 2015 er det lagt inn rogn fra ytterligere 16 familier av sjøørret i genbanken. Overskuddet fra denne strykingen er satt ut som plommesekkyngel i hovedelva og Tverråga i juni 2016. Se reetableringsplanen for planlagte utsettinger de neste årene.

Vefsna-regionen

Fra elvene i Vefsna-regionen blir det hvert år samlet inn laksunger for undersøkelse av mulig gyro. Dette skjer ved en til tre innsamlingsrunder i hver elv gjennom sommerhalvåret. Alle prøvene fra 2015 var fine. Det betyr at vi nå er ferdig med tre vellykka år i friskmeldingsperioden etter behandlingen.

Reetablering av ungfisk

Det er satt ut mye rogn, yngel og smolt av laks i årene etter behandlingen. I 2015 er det totalt satt ut omkring en million rogn, yngel og smolt. Omfanget av rogn og fisk som ble satt ut i 2015, og tettheten av yngel i den enkelte elv, går fram av NINA-rapport 1245 og Veterinærinstituttet-rapport 10-2016 (se høyre marg).

Reetablering gytefisk – laks og sjøørret

Resultater fra registeringer i fisketrapper og tellinger av gytefisk i Vefsna i årene etter behandlingen viser at mengden laks er kraftig økende. Følgende går fram av årsrapporten fra 2015:

« I oktober 2015 ble det under gytefisktelling registrert 862 voksne laks, 1780 voksne sjøørret og 190 umodne sjøørret på elvestrekningen mellom Laksforsen (øvre vandringshinder) og Kvalforsen.  ...Sammenlignet med høsten 2014 ble det registrert nesten dobbelt så mye voksen laks og nesten tre ganger så mye voksen sjøørret. Mengden umoden sjøørret var imidlertid betydelig lavere i 2015 sammenlignet med 2014, noe som skyldes en reduksjon i antall ungfisk av sjøørret som følge av utryddingstiltakene i 2011 og 2012.»

Det vil også i år bli sluppet opp sjøørret i de stengte fisketrappene. Vi håper den positive utviklingen med økende mengder fisk i Vefsna, Fusta og Drevja vil fortsette. I Leirelva vil rutinene for behandling av fisk i fisketrappa bli forenklet, se mer om bakgrunnen for dette i referatet fra siste møte i Koordineringsgruppa. 

Fiske i innsjøene

I år er det åpnet opp for fiske etter ørret og røye i innsjøene i Fustavassdraget. Resultater fra prøvefiske tyder på at det nå kan være bra med fisk av god kvalitet.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.