Ranelva behandlet med rotenon - resultater og fakta

Under gode vær- og vannføringsforhold ble Ranelva behandlet som planlagt lørdag 4. oktober. I forbindelse med behandlingen ble det gjennomført en rekke tiltak og registreringer. Vi presenterer noen av disse. 

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 14.10.2014

Før behandlingen ble det gjennomført en stor lokal innsats for å fiske opp og ta vare på levende sjøørret. Under behandlingen ble det i regi av lokale lag samlet inn død fisk fra hele elva. Veterinærinstituttet registrerte den døde fisken og foretok gyroanalyser av laksunger fra ulike deler av vassdraget.

Oppfiskingen

Før behandlingen ble det totalt fisket opp i overkant av 100 sjøørreter, med en totalvekt på ca 350 kg. Av disse var det 48 kjønnsmodne hunner, hvorav 7 har blitt strøket for rogn per dato. I tillegg har 11 hofisk  av sjøørret som døde under behandlingen blitt strøket, slik at det så langt er lagt inn rogn fra 18 sjøørretfamilier i genbanken på Bjerka. Med stryking av de ca 40 gjenværende hofiskene, som ikke var strykemodne da elva ble behandlet, vil målet om innlegging av minst 50 familier bli nådd, og den genetiske bredden av sjøørret i Rana blir godt ivaretatt.

I tillegg til sjøørreten ble det fisket opp omkring 200 laks (snittvekt ca. 4 kg) og 50 store røyer (snittvekt ca 1 kg) før behandlingen. Disse fiskene ble avlivet og frosset ned. Totalt oppfisket kvantum av sjøørret, laks og røye før behandlingen ble på ca. 1,2 tonn (800 kg laks, 350 kg sjøørret og 50 kg røye). 

Til sammenligning er det fra den ordinære fiskesesongen i 2014 rapportert om en fangst på 724 laks (2681 kg), 149 sjøørret (286 kg) og 107 røyer (115 kg). Det meste av laks og sjøørret som ble fisket i fiskesesongen ble ikke avlivet, men satt levende tilbake i elva. 

Det er foretatt undersøkelser av store røyer både før og under behandlingen i 2003, og i forbindelse med årets behandling. Det er ikke funnet noe sjørøye. 

Innsamlet død fisk

Under og rett etter behandlingen ble det i år samlet inn 1051 kg død sjøørret (846 stk), 443 kg laks (236 stk) og 38 kg røyer (110 stk). Totalvekten av innsamlet død fisk var 1,5 tonn. 

Under- og etter behandlingen av Ranelva for 11 år siden, i oktober 2003, ble det samlet inn totalt 846 kg laks, 4538 kg sjøørret og 48 kg røye. Det meste av laksen ble den gang samlet inn med dykkere i to dype høler noen dager etter behandlingen. Om vi sammenligner registreringene fra 2003 og 2014, er det tydelig at mengden sjøørret i vassdraget nå var mye mindre enn i 2003. Mengden sjøørret er anslagvis redusert til omtrent en tredjedel av mengden i 2003, mens mengden laks ser ut til å være økt noe siden 2003. Ut fra fangstopplysninger fra fiskerne var det grunn til å forvente mer laks i elva. Samtidig har vi forventet en betydelig reduksjon i antall utvandrende laksesmolt de siste årene pga. store utslipp av gruveslam.            

Det ble samlet inn melke fra 40 hannlaks som døde under behandlingen. Denne melken blir frosset ned i sædbanken, og vil kunne benyttes ved behov for å gi «friskt blod» til stamlaksen i levende genbank på Bjerka. Det ble også frosset ned melke fra 10 sjøørret i sædbanken. 

Gyroanalyser

Analyser av døde laksunger som ble samlet inn under behandlingen viste at det var gyrosmitte i Steinbekken og Ytterbekken. Det ble derimot ikke funnet gyro på laksunger som ble samlet inn i den øvre del av hovedelva, fra Plura og opp til Reinforsen. Fravær av smitte i øvre del av elva reduserer sannsynligheten for at smittekilden er knyttet til øvre del av vassdraget, ovenfor Reinforsen. 

Det blir nå jobbet videre for å finne smittekilden. I løpet av de neste dagene vil det bli samlet inn og undersøkt laksunger fra flere av småvassdragene i fjorden.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar