Er innbyggerne overkjørt i nasjonalparkprosessen?
Vi mener at de ikke er det, og at vi har tilrettelagt for god medvirkning gjennom høringsmøter, kontordager, dialog med enkeltpersoner og måten vi har prøvd å ta hensyn til forslag og ønsker.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Fylkesmannen fikk oppdraget om utredning av vern i juni 2012 mens selve prosessen startet ved etablering av styringsgruppa i februar 2013. Grunnen til at det gikk lang tid fra Fylkesmannen fikk oppdraget til prosessen formelt startet var at vi måtte avklare med Sametinget om de ønsket å være involvert i prosessen, samt at Flakstad kommunestyre skulle ta stilling til om de ønsket å delta i utredningsarbeidet. Fra styringsgruppa ble etablert har vi forsøkt å legge grunnlag for bred og god lokal medvirkning.
I april 2013 ble oppstartmeldingen sendt ut til alle aktuelle myndigheter, organisasjoner og næringsaktører samt alle registrerte grunneiere. Oppstart av verneplanen ble også annonsert i lokalaviser. Adresselister for grunneiere er fortløpende oppdatert etter hvert som vi har fått kjennskap til eierforhold og arvinger til uskifta bo. Alle dokumenter som følger saken, og referater fra møter har gjennom hele prosessen vært tilgjengelig på Fylkesmannens nettside. I tillegg har Fylkesmannen opprettet en facebook-side hvor det legges ut informasjon og svares på spørsmål. Med dette mener vi alle som har interesser som skal ivaretas har fått informasjon om verneplanarbeidet.
For å sikre et godt beslutningsgrunnlag ble det etter oppstart gjennomført flere utredninger som skulle belyse konsekvensen av vern. Det kom få forslag til andre utredninger enn det som var foreslått i oppstartmeldingen, men alle forslag som kom inn ble tatt til følge. Andre interesser er belyst gjennom innspill til oppstartsmelding og verneplan.
For å gi et godt grunnlag for medvirkning ble det etablert ei referansegruppe i september 2013 der grunneiere, nærings- og interesseorganisasjoner har fått tilbud om å delta. Grunneierne oppnevnte sine representanter fra de ulike områdene for å ivareta grunneierinteressene. Nærings- og interesseorganisasjonen ble kontaktet ved respektive ledere og oppnevnte sine representanter på ordinært vis. Det ble avholdt tre møter i referansegruppa fra oppstart til verneplanen ble sendt på høring.
I løpet av prosessen er det avholdt flere folkemøter både i Moskenes og Flakstad. Møtene er annonsert i lokalaviser, og det har vært god lokal oppslutning om disse folkemøtene. Fra februar 2014 har Hege Steigedal vært ansatt som lokal prosjektleder. Stillingen er finansiert av skjønnsmidler fra Fylkesmannen. Prosjektlederen har hatt kontakt med grunneiere og andre lokale interesser gjennom en rekke lokale møter, telefon og e-post. Hun har også fått etablert en utstilling på Reine natur- og kultursenter med informasjon om verneplanarbeidet og kartlegginger som er gjennomført prosessen. Videre er det sendt ut informasjonsbrosjyrer til alle husstandene i Moskenes og Flakstad med informasjon om verneplanen og kartleggingene som er foretatt.
Etter oppstartfasen ble det ut fra utredninger og innspill fra innbyggere og organisasjoner, laget et forslag til vern for Lofotodden nasjonalpark. Forslag til vern ble i september 2014 sendt på høring til alle berørte parter: grunneiere, myndigheter, næringsaktører og interesseorganisasjoner. I forbindelse med høring av verneplanen ble det arrangert folkemøter på Sørvågen og Ramberg der forslag til vern ble presentert. Det ble også arrangert egne møter med grunneierne. I løpet av høringsperioden fikk vi inn nærmere 100 innspill. Alle innspillene ble behandlet av styringsgruppa 4. februar. Dette resulterte i flere endringer i avgrensning av området og verneforskriften.
Det neste steget i verneprosessen er at det skal avholdes en rådgivende folkeavstemming i Moskenes kommune. Folkeavstemningen blir 27. april, med mulighet for forhåndsstemming. Saken skal behandles politisk av kommunestyrene i Flakstad og Moskenes i juni 2015. Sier kommunestyrene ja til vern går forslaget videre til behandling i regjeringen. Sier begge kommunestyrene nei stoppes prosessen. Dersom en av kommunene sier ja til vern og den andre nei, må det vurderes om det er aktuelt å søke om opprettelse av nasjonalpark i bare en av kommunene.
Før folkeavstemmingen arbeides det med informasjon til innbyggerne i Moskenes. 22. mars var det folkemøte på Sørvågen kino. Videre har styringsgruppa laget en kronikkserie som er trykt i Lofotavisene og lagt ut på hjemmesida til Fylkesmannen. Disse kronikkene mener vi, sammen med informasjon som er sendt ut tidligere, skal danne et godt grunnlag for at innbyggerne kan ta stilling til et forslag til vern/søknad om opprettelse av Lofotodden nasjonalpark.
Lillian Rasmussen Stein Iversen Roar Høgsæt
Ordfører Moskenes Ordfører Flakstad Fylkesmiljøvernsjef