Boligsosialt arbeid hos Statsforvalteren i Nordland

fem personer sitter i en trapp
Teamet hos Statsforvalteren i Nordland: Bak fv.: Arvid Olsen, Roger Solstad. Foran fv.: Linn Edvardsen, Marit Iversen og Marit Kvarum. Foto: Øystein Wasmuth / Statsforvalteren i Nordland.

Boligen dekker et av våre mest grunnleggende behov, og bolig er derfor den fjerde velferdspilaren ved siden av helse, utdanning og arbeid.

Å ha et trygt sted å bo er viktig for at vi skal kunne ta utdanning, etablere familie, være i arbeid og ta vare på helsen vår. Boligen er også en ramme for sosialt liv, og gir en tilhørighet til nærmiljø og et lokalsamfunn.

Gode boliger og boforhold er ikke bare viktig for den enkelte, men er med på å skape gode lokalsamfunn og byer.

Enkelte trenger hjelp til å skaffe bolig

Eierlinjen står sterkt i Norge, og i likhet med resten av landet eier åtte av ti egen bolig i Nordland.

Likevel er det fortsatt mange personer og familier, som enten ikke har mulighet til å skaffe seg en tilfredsstillende bolig på egen hånd, står i fare for å miste boligen sin, eller bor i en uegnet bolig eller bomiljø.

En fellesbetegnelse for disse er vanskeligstilte på boligmarkedet.

Vi veileder kommunene

Kommunene har hovedansvaret for å hjelpe vanskeligstilte husholdninger på boligmarkedet, mens en rekke statlige aktører skal sikre gode rammebetingelser for kommunene.

Hos Statsforvalteren i Nordland dreier det boligsosiale arbeidet seg i grove trekk om å gi veiledning til kommunene, både med hensyn til kunnskapsgrunnlag, planarbeid, økonomiske virkemidler og samordning av tjenester.

Målet er at Statsforvalteren, gjennom tverrfaglig samarbeid, skal sikre bedre sammenheng mellom boliger og tjenester til sårbare grupper i Nordland.

Ny boligsosial lov

Fra 1. juli 2023 trådte en ny boligsosial lov i kraft. Den nye loven viderfører i all hovedsak pliktene kommunen har i dag gjennom medvirkningsansvaret i sosialtjenesteloven § 15 og helse- og omsorgstjenesteloven § 3-7. Men den nye loven skjerper plikten til å ta boligsosiale hensyn i planleggingen og stiller noe strengere krav til saksbehandlingen.

Statsforvalteren er klageinstans for den nye loven.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Vanskeligstilte i Nordland

I Nordland bor det ca 240 000 personer. Av disse er det:

  • Mer enn 1000 barn, som bor i husholdninger med lav inntekt, som leier og bor trangt.
  • Nesten 1200 uføre som bor sammen med foreldrene sine
  • Rundt 200 personer som ikke har fast bopel
  • 22 % er over 65 år, og andelen øker stadig.
    De fleste greier seg fint, men behovet for tilrettelegging og helsehjelp øker med alder.

 Kilde: SSB/Husbanken

Tre-årig forsøk

I september 2021 startet et treårig forsøk, der veiledningsoppgavene er flyttet fra Husbankens regionkontor Bodø og Vest til statsforvalterne i Nordland, Rogaland og Vestland.

Formålet med forsøket er å sikre helhetlige og koordinerte statlige råd og veiledning innen det bolig sosiale området, og å bidra til å se boliger og tjenester i sammenheng. Samtidig er målet å skape et samlet og sterkt fagmiljø, hvor bolig i større grad blir sett i sammenheng med fagområdene helse, sosial, rus, barnevern og arbeidsliv.

Forsøket tar utgangspunkt i nasjonal strategi for boligpolitikken; alle trenger et trygt hjem (2021-2024).

Strategien skal bidra til at:

  • Flere skal kunne eie egen bolig
  • Leie skal være et trygt alternativ
  • Sosial bærekraft i boligpolitikken

Tydelige roller, og nødvendig kunnskap og kompetanse

Husbanken

Husbanken forvalter økonomiske virkemidler som bostøtte, tilskudd og lån. I tillegg støtter Husbanken opp om kommunene, frivillig sektor, byggesektoren og andre, gjennom å utvikle kunnskap og kompetanse.