Utregning av karbonlagring i bygg
Her er verktøy for å beregne karbonlagring i kommunens bygningsmasse, og utslippsrammer for enkeltbygg.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Det finnes mange verktøy for å bergene klimaeffekten av ulike tiltak. Her er to verktøy for beregning av klimagassavtrykk i bygg.
Trebasert karbonlagring i bygningsmasse på kommune- og fylkesnivå
Miljødirektoratet har en modellen som er laget for å vise endringer i karbonlagring ved endringer i hele bygningsmassen i kommunen, fylket eller større bygningsmasser. Verktøyet består av to deler:
- Oversikt over årlig endring i karbonlager i tre i eksisterende bygningsmasse i norske kommuner og fylker for årene 2010-2019
- En kalkulator som gjør det mulig å beregne endring i karbonlager i treprodukter i hele eller deler av planlagt bygningsmasse i en kommune eller et fylke. Antall bygninger, bo-/bruksareal og bygningsmaterialer kan velges.
Verktøyet er en testversjon og er under utvikling, testversjonen er foreløpigment delt for å få tilbakemelding på funksjonalitet og innhold. Verktøyet egner seg ikke for enkeltbygg. Du finner verktøyet ved å følge denne linken.
Verktøy for klimagassberegninger for enkeltbygg
Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har laget et verktøy som beregner klimaeffekten av tiltak i enkeltbygg. Malen er i henhold til Norsk standard or klimagassberegning av bygninger. Ved å fylle inn informasjon fra ditt byggeprosjekt finner du forslag til utslippsrammer for materialer i byggeprosjektet. Du finner verktøyet ved å følge denne linken.
Webinar «Alle gode ting er bygg i tre – et skoleeksempel» 23. september
Den 23. september blir det digital samling om klimavennlige valg i byggeprosesser og bruk av tre som klimavennlig byggemateriale.
Sintef forteller om klimaeffekten av å bygge nytt kontra å oppgradere ekstisterende byggningsmasse.
Vi får et praktisk eksempel på bygg i tre i Rogaland når den nye KF-skolen på Tjensvoll blir presentert.