Slik kan du hjelpe barn som er pårørende

Titusenvis av barn i Norge er pårørende til mennesker med utfordringer knyttet til rus, psykisk helse eller annen alvorlig sykdom. Disse barna har lovmessig krav på å få informasjon og nødvendig oppfølging. Det nyreviderte verktøyet Barnespor er laget for helsepersonell, ansatte i NAV og andre voksentjenester, samt personell i barnehager og skoler.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 26.11.2020

Siden 2010 har helsepersonell i Norge hatt et en lovhjemlet plikt til å sikre at barn og mindreårige søsken som er pårørende blir ivaretatt når foreldre og søsken er syke (Lov om helsepersonell §10a). I tillegg har andre fagpersoner i NAV og andre voksentjenester, samt personell i barnehager og skoler, unike muligheter til å fange opp og bidra til at disse barna får informasjon og nødvendig oppfølging.


Barnespor skal bidra til at barna ikke blir glemt når voksne i familien er har en sykdom og/ eller strever med livet, slik at det påvirker barnas oppvekst og livssituasjon. Barnespor har et særlig fokus på barn i familier med rus- og psykiske lidelser, men samtalemetodikken og kunnskapen i Barnespor er overførbar til andre situasjoner hvor barn er pårørende.


Det trykte heftet i papirutgave kan bestilles hos KoRus Midt (korus@stolav.no)


Den nyeste utgaven er også på en nettside som heter www.barnespor.com


Helga Melkeraaen har ledet arbeidet med å revidere Barnespor i en arbeidsgruppe i KoRus Midt, der også Reidun Korssjøen fra Fylkesmannen i Trøndelag har deltatt. Målet er å fange opp barna tidlig og sikre at de får god informasjon og oppfølging av hjelpeapparatet når foreldre eller søsken er syke. Mange fagfolk synes dette er vanskelig å snakke om, men det finnes en rekke gode ressurser som kan være til hjelp i arbeidet med barn som pårørende. På barnespor.com finnes en egen liste over litteratur, filmer, e-læringskurs og annet.


Barnespor er delt opp i fire verktøy:

Barnespor 1: Når du er urolig for et barn
Dette verktøyet er for deg som møter barn og unge i ditt daglige virke (for eksempel som lærer eller barnehageansatt). Du kan være den første til å oppdage barn som lever med rusproblem eller psykisk sykdom i familien. Dette kan både skje i møte med barnet selv, søsken eller foreldre.

Barnespor 2: Kartleggingsskjema
Relevante og nødvendige opplysninger som kommer frem under arbeidet med barn som pårørende skal registreres i pasientens journal, ikke i egen journal for barn som er pårørende. Kartleggingsskjemaet du finner her er et eksempel som eventuelt kan brukes som mal for kommuner som ønsker å lage sitt eget.

Barnespor 3: Guide til foreldresamtaler
Forslag til hvordan du kan ta opp ulike tema med en eller begge foreldre, for å få kunnskap om barnets situasjon, motivere til å involvere barnet og planlegge hvordan dere best kan gjøre det. Her finner du også forslag til hvordan du kan møte forelderens reaksjoner når han eller hun tilbys hjelp for å sikre barnet nødvendig og tilpasset informasjon. Begge foreldre bør involveres.

Barnespor 4: Guide til barnesamtaler
Forslag til hvordan du kan strukturere samtalene i en trygg kontekst for å sikre at barnets behov blir ivaretatt. Her ligger også påminnelser om hva barn kan ha behov for å vite.


Promoteringsfilm til Barnespor:

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar