Skader på Hegg i Trøndelag sommeren 2023
I slutten av juni oppdaget Statsforvalteren i Trøndelag misfarging på bladene på Hegg i Steinkjerområdet. Først får bladene på Hegg et rødlig skjær før de blir brune, dør og faller av.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Etter en del undersøkelser med innsending av bilder, kvister og blad har forskerne ved NIBIO på Ås konkludert med at årsaken mest sannsynlig er havrebladlus. Havrebladlus vertsveksler mellom hegg og korn/gras. Lusa har lagt egg mellom knopper og greiner på hegg i fjor høst. Eggene klekket i vår, og havrebladlus har 2-3 generasjoner som suger på undersiden av bladene på hegg, før det utvikles vingete individer som flyr over på sommervertene som er korn og gras.
I Steinkjerområdet er skadene på hegg delvis svært synlig med lokalt store angrep. Lignende skader er også observert i Malvik. Vi må forvente at skadene opptrer også andre steder i Trøndelag hvor heggen vokser i nærhet til store kornområder. Statsforvalteren i Trøndelag har vært i kontakt med Norsk landbruksrådgivning Trøndelag som bekrefter at det er mer enn normalt med havrebladlus i kornåkrene i år. Det er derfor sannsynlig at det er havrebladlus som er årsak til skogskadene vi ser.
Det er også observert Heggspinnmøll på hegg i Trøndelag i år. Dette er en annen skadegjører hvor overvintrende larver eter opp bladene på Hegg under et stort silkespinn.
Hegg som angripes av havrebladlus eller heggspinnmøll vil miste en del av sin tilvekst i år. Hegg har liten økonomisk betydning for skogbruket og brukes i dag mest som ved til eget bruk på gårdsbruk. Så lenge slike skader ikke skjer hvert år anses dette for å være en del av skogens naturlige dynamikk som har liten praktisk betydning.
For kornbønder kan store angrep av havrebladlus gi skade på korn, men vi anbefaler å ta kontakt med rådgivning om du er usikker på skadepotensialet.
Hegg med omfattende skader fra havrebladlus.
Hegg med spinn fra heggspinnmøll. Foto: Rune Saursaunet
Nærbilde av skader fra havrebladlus. Foto: Rune Saursaunet