Regionalt skog- og klimaprogram for Trøndelag
Fylkesmannen i Trøndelag har utarbeidet Regionalt skog- og klimaprogram (RSK) for perioden 2019-2021.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Føringer for utarbeidelse av RSK er gitt i brev fra LMD i september 2017 og det framgår der at RSK skal omfatte ordningene for tilskudd til skogbruksplanlegging med miljøregistreringer og tilskudd til skogsvegbygging og til drift i vanskelig terreng og annet. Programmet bør inneholde en kortfattet beskrivelse av status og regionale utfordringer på disse områdene og hvordan virkemidlene skal prioriteres brukt. Programmet skal bygge opp under et aktivt og bærekraftig skogbruk, for økt verdiskaping og klimabidrag, slik det går fram av Meld. St. 6(2016-2017) Verdier i vekst- Konkurransedyktig skog- og trenæring.
Regionalt Bygdeutviklingsprogram (2018-2022) er førende for de mer fagspesifikke underprogrammene; Regionalt skog og klimaprogram, Regionalt miljøprogram og Regionalt næringsprogram.
I Regionalt Bygdeutviklingsprogram er det en målsetting om et aktivt skogbruk som fremmer en skogtilstand som gir grunnlag for økt karbonlager og økt råstoffuttak, og danner basis for økt verdiskaping og bidrag til utvikling av bioøkonomien.
Fylkesmannen i Trøndelag har valgt å utvide omfanget av RSK slik at programmet omfatter status, utfordringer og virkemidler i hele primærskogbruket, og en aktiv bruk og oppbygging av skogressursen. RSK legger til grunn alt produktivt skogareal i fylket. Dette er 10,2 millioner dekar eks. vern hvor det kan drives et skogbruk som gir grunnlag for økt karbonlager og økt råstoffuttak, en viktig premiss for skogens- og skogbrukets bidrag til verdiskaping og klimamål.
Skogbruket i Trøndelag har gode forutsetninger for å være en sterk bidragsyter i utvikling av bioøkonomien. Dette krever imidlertid at skogressursene ivaretas på en god og langsiktig måte og at vi ivaretar vårt ansvar i forhold til klima- og miljøutfordringene. Disse tre aspektene er helt grunnleggende i RSK. Uten disse er skogbruket ikke troverdig.
I arbeidet med RSK har det vært viktig å få fram utfordringsbildet for det trønderske skogbruket. Det er en stor styrke at skognæringa og skogforvaltninga i all hovedsak er enige i utfordringsbildet. RSK 2019-2021 er utarbeidet med bred involvering. Fagråd for skogbruk har i to omganger vært bidragsytere i prosessen når det gjelder definering av utfordringer og innsatsområdene. I tillegg var programmet grundig berørt på fagsamling skogbruk høsten 2018. Her deltok 70 personer fra kommunene, skognettverkene og representanter for næringa og skogeierne. De involverte har gitt sin oppslutning om Fylkesmannens tilnærming til arbeidet med Regionalt skog- og klimaprogram.
En aktiv oppfølging av utfordringene representerer mulighetsrommet og gir grunnlag for et godt omdømme i samfunnet.
RSK definerer 3 ulike innsatsområder for å møte skogbrukes utfordringer:
A Framtidig virkesproduksjon, karbonopptak og -lagring.
B Tilgang på hogstmoden skog på kort sikt.
C Skogbrukes omdømme.
For hvert innsatsområde er det definert målsettinger og strategier for å nå disse målene i programperioden.
Konkrete tiltak har ikke vært i fokus ved utarbeidelsen av RSK. Programmet inneholder derfor ingen uttømmende liste over tiltak men gir eksempler på tiltak som vil være nødvendige å iverksette. Tiltak som oppfølging av RSK vil kategoriseres i tre grupper: Utvikling av verktøy, kunnskapsoppbygging og bruk av virkemidler.