Det er påvist Ringorm hos storfe i Region Midt, Trøndelag
Det er påvist ringorm i to storfebesetninger i region midt, nærmere bestemt i Trøndelag. På denne siden kan du lese mer om informasjon vi har fått fra Mattilsynet om dette. Informasjonen er allerede sendt ut med e-post til kommunal landbruksforvaltning i Trøndelag.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
De to besetningene som er smittet av ringorm har kontaktbesetninger i Trøndelag og i Nordland. Besetningene er pålagt restriksjoner av Mattilsynet. Restriksjonene innebærer bla forbud mot å flytte storfe.
Mattilsynet vil pålegge begge besetningene å sanere dyreholdet for smitte.
Om sykdommen
Ringorm (dermatofytose) hos storfe er en smittsom soppinfeksjon i det ytterste laget av huden.
Symptomer kan være hårløse flekker med skorper og flass som inneholder soppsporer. Når soppen vokser blir hårene sprø og brekker lett. Slik dannes det hårløse flekkene som er typiske for ringorm. Huden blir gjerne fortykka og får et belegg av flass og skorper. Soppveksten sprer seg radiert utover.
Sykdommen kan være vanskelig å oppdage på dyra, spesielt på kjøttfe.
Dyrene er sjelden allment påkjent, og det er vanligvis heller ikke kløe eller smerte ved sykdommen. Fôropptak og tilvekst blir derfor lite påvirket.
Smitte
Smitte mellom besetninger skjer gjerne ved livdyrhandel. Soppsporene blir spredt ved direkte kontakt mellom infiserte og friske dyr. Soppsporene blir også spredt indirekte med for eksempel innredning, børster og annet utstyr, ved transporter.
Tiden fra smitte til dyret viser symptomer varierer, alt fra 10 dager til 6 uker.
Smitten kan overleve mange år i miljøet.
Ringorm kan smitte mellom dyr og mennesker (zoonose).
Varsling
Ved mistanke om ringorm hos storfe: Ring Mattilsynet tlf. 22 40 00 00.
Vi oppfordrer alle mottakere av denne meldingen til å være årvåken og varsle tidlig ved mulig mistanke, slik at ev. smitte kan håndteres tidlig før omfanget er blitt stort. Distribuer gjerne meldingen i deres organisasjon/virksomhet.
Mattilsynet har utarbeidet råd om smittebeskyttelse i Storfe og småfebesetninger.
Se også informasjon om ringorm på mattilsynets nettsider
Kontaktpersonar
-
Trude Larsen
Tlf: 74 16 80 99 / 91 72 75 88