Infomasjonsbrev uke 8/2021

.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 23.02.2021

Innhold:

 

Opptak fra landbrukskonferansen er nå publisert

Opptak fra landbrukskonferansen er nå lagt ut på hjemmesiden til Statsforvalteren

Temaforedragene under parallellsesjonene er samlet under fire hovedoverskrifter.  Dere finner de enkelte foredragene ved å trykke på nedtrekksmenyen øverst til venstre i bildet.

Kontaktperson: Anstein Lyngstad

 

Ekstraordinært driftstilskudd i skogbruket - frist for anmodning om sluttutbetaling

Fristen for anmodning om sluttutbetaling av tilskudd for å opprettholde hogstaktiviteten i skogbruket 2020 er 1. mars

Skogeier kan også anmode om utbetaling digitalt via altinn når drifta er gjennomført. Alternativt har Landbruksdirektoratet også laget ett nytt papirskjema som heter "Utbetalingsanmodning for tilskudd for å opprettholde hogstaktiviteten i skogbruket 2020 (LDIR-930)".

Les mer om dette på landbruksdirektoratet sine hjemmesider.

Kontaktperson: Rune Saursaunet 

 

Utlysning av fjellandbruksmidler 2021 

Statsforvalteren har 1 mill til fordeling i 2021 som skal gå aktiviteter og tiltak i fjellandbruket, i kommunene Røyrvik, Namsskogan, Lierne, Meråker, Tydal, Holtålen, Røros, Rennebu og Oppdal. 

Se mer om ordningen og utlysning av midler på våre nettsider 

Kontaktperson: Kari Kolle

 

Gjennomgang av de nye egenerklæringsskjemaene etter konsesjonsloven – tilbud om webinar.

Jurist i Landbruksdirektoratet, Vibeke Godal, vil gi oss en gjennomgang av de nye egenerklæringsskjemaene som brukes ved konsesjonsfrie erverv. I tillegg tar hun imot andre spørsmål om konsesjonsloven. 

Tidspunkt: onsdag 17. Mars klokken 12.00. Varigheten er litt avhengig av hvor mange spørsmål dere har.  

Påmelding kan skje på e-post til fmtltge@statsforvalteren.no innen utløpet av mandag 8. mars. Dere vil få tilsendt en lenke til et Teams-møte etter påmelding.  

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Spredt boligbygging i landbruksområdene

Spredt boligbygging i landbruksområdene og forholdet mellom jordloven og plan- og bygningsloven. Et aktuelt tema for din kommune?

Utgangspunktet er at bruken av arealene skal planlegges. På denne måten får man samordnet ulike hensyn og interesser som knytter seg til arealbruken. I tillegg kan planlegging bidra til å minske konfliktene knyttet til arealbruk. De enkeltsakene som ikke er i tråd med plan, krever ofte både dispensasjon og samtykke etter jordloven. Sakene kan være krevende både for beslutningstakere og søkere. 

Vårt mål er å bidra til en klargjøring av reglene, hensynene bak dem og saksgangen. Gjennom eksempler fra Trøndelag viser vi vurderingene som gjøres av kommunen og Statsforvalteren som landbruksmyndighet. Dette var tema både på landbrukskonferansen som ble arrangert fra 26. til 28. januar, og vi holdt et tilsvarende foredrag for arealutvalget i Indre Fosen kommune den 16. februar. Vi opplever at vi får nyttige diskusjoner rundt jordvern og bosetting.  

Dersom dette temaet er aktuelt, kan vi stille med noen som kan holde et foredrag for dere. Alternativt kan dere få tilgang til vår presentasjon dersom dere ønsker å holde foredraget selv, f.eks. for et politisk utvalg. 

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Ny arvelov – regler som gjelder landbrukseiendommer

Ny arvelov trådte i kraft 01.01.2021. I § 90 femte ledd har det kommet en ny regel om tingrettens meldeplikt til landbruksmyndigheten når det er en landbrukseiendom i boet. Meldingen går da til kommunen der landbrukseiendommen ligger, og gir opplysninger om hvem som er arvinger i boet. Det anbefales at kommunene fører en oversikt over mottatte meldinger fra 01.01.2021. 

I tillegg nevner vi endringslov til arveloven § 99 a, som enda ikke har trådt i kraft. Denne bestemmelsen vil utløse en aktivitetsplikt for kommunene. Bestemmelsen setter en frist på tre år for å overføre landbrukseiendom i dødsbo til ny eier. Denne treårsfristen vil løpe fra det tidspunktet § 99 a trer i kraft, og ikke fra arvelaterens død. Kommunens varsling skal gjennomføres innen ett år fra tidspunktet for ikrafttredelsen av § 99 a, men likevel tidligst fra det tidspunktet kommunen eventuelt får kunnskap om at det inngår en landbrukseiendom i dødsboet.

Se Landbruksdirektoratets hjemmeside for mer informasjon

Kontaktperson: Linda S. Lilleenget  

 

Grasbasert kjøttproduksjon - webinarserie 

Skjetlein kompetansesenter arrangerer webinarserien om grasbasert kjøttproduksjon lansert som facebook-arrangement. Se: https://fb.me/e/18YXhthds.  

Statsforvalteren vil holde innlegg om tilskudd til tiltak i beiteområder onsdag 17. mars.  

Se her for detaljert program og påmeldingsskjema

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

 

Utenlandsk arbeidskraft, innreise, innkvartering, karantene og smittevern

Regjeringen regner matproduksjon som en av de kritiske samfunnsfunksjoner. Dette er et kriterium for å kunne få unntak fra innreisereglene. I den forbindelse kan kommunal landbruksforvaltning få spørsmål om hva som nå gjelder for innreise, innkvartering og bruk av utenlandsk arbeidskraft i landbruket. 

Innkvartering ved innreisekarantene må nå forhåndsgodkjennes

Ved innreise til Norge er det krav om karantene for utenlandske arbeidstakere, og som hovedregel skal karantenen foregå på karantenehotell. Arbeidsgivere som selv ønsker å tilby innkvartering for innreisekarantene, må nå søke og få lokalene forhåndsgodkjent av Arbeidstilsynet. Ordningen er ett av flere tiltak for å begrense koronasmitte i arbeidslivet.

Arbeidstilsynet har opprettet en søknadsportal for forhåndsgodkjenning av innkvartering som stilles til rådighet av arbeidsgiver. Den nye søkeordningen åpnet mandag 22. Februar.

Smittevernveileder for produksjon av grønt

Mattilsynet har utarbeidet en smittevernveileder for produksjon av frukt, bær grønnsaker og potet, denne ble sist oppdatert nå i februar.

Kontaktperson: Anstein Lyngstad

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.