Opphever fire vedtak
Fylkesmannen i Trøndelag opphever flere vedtak der Lierne kommune har gitt dispensasjoner fra motorferdselsloven. Totalt fire vedtak oppheves.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
I perioden mai-juni i år behandlet Lierne motorferdselsutvalg flere søknader om dispensasjoner fra lov om motorferdsel i utmark. Antall turer det ble gikk dispensasjon til varierte noe fra søker til søker.
Fylkesmannens rolle
Fylkesmannen veileder kommunene om gjeldende regelverk. Fylkesmannen skal også gjennomføre lovlighetskontroll av kommunale vedtak om motorferdsel i utmark og vassdrag.
I sommer mottok Fylkesmannen meldinger om vedtakene i Lierne motorferdselsutvalg, og kort tid etterpå varslet Fylkesmannen om mulig oppheving av vedtakene.
Flere saker behandlet
I alt er det fem saker som nå har vært til behandling hos Fylkesmannen. I alle sakene hadde kommunen innvilget søkerne bruk av ATV i utmark i næringssammenheng, i tillegg var to av søkerne også innvilget bruk av helikopter.
Fylkesmannen har nå opphevet kommunens vedtak om dispensasjon i fire av de fem sakene som har vært til behandling. Dette innebærer at søkerne ikke lenger har dispensasjon til å bruke motoriserte kjøretøy i utmark. I den siste saken har dispensasjonsperioden gått ut, noe som innebærer at søkeren ikke lenger har dispensasjon fra loven.
- Vi ser at sakene i Lierne ikke er veldig ulik saken som nylig var til behandling fra Røyrvik kommune. Også der ble kommunens vedtak opphevet. Fylkesmannen er opptatt av å sørge for enhetlig praksis på dette området, og vi må sørge for at praksisen skjer i tråd med gjeldende regelverk, sier miljøverndirektør Bjørnar Wiseth.
I dialog med kommunene
Under behandlingen av sakene fra Røyrvik og Lierne kommuner har Fylkesmannen i Trøndelag har fått flere henvendelser vedrørende motorferdsel i utmark i fylket. Av den grunn vil Fylkesmannen i nær framtid henvende seg til kommunene. Dette for å få bedre oversikt på området og få bedre innsikt i kommunenes praktisering av gjeldene regelverk.