Forlenger skadefelling

Fylkesmannen i Trøndelag har forlenget skadefellingstillatelsen på to ulver frem til 26. september 2019.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 20.09.2019

Det er Fylkesmannen i Trøndelag som har myndigheten til å gi skadefelling på ulv frem til 15. februar 2020. Nå har Fylkesmannen besluttet å forlenge skadetillatelsen på to ulv i deler Meråker, Verdal, Levanger og Stjørdal kommuner.  

Den 18. september 2019 inviterte Verdal kommune til et møte for å diskutere den krevende beitesesongen 2019 og veien videre for å kunne være best mulig forberedt til å kunne felle ulv i tiden framover. På dette møtet deltok Levanger og Meråker kommuner, Fylkesmannen i Trøndelag, Miljødirektoratet og Statens naturoppsyn. Forvaltningen ga et klart signal om at man ikke ønsker en etablering av ett eller flere individer av ulv i Trøndelag da fylket i sin helhet ligger utenfor forvaltningsområdet for ulv.

Jakt på ulv på barmark en svært krevende øvelse og sannsynligheten for å lykkes er lav. Et av problemene er at man sjelden har ferske spor eller sportegn å gå etter, og at ulven bruker et stort areal som den raskt forflytter seg over.

- Selv om det er krevende å jakte på ulv på denne tiden av året forlenger vi skadefellingsperioden. Når snøen kommer blir det enklere å si om det er en eller to ulver i området. Sporsnø øker også mulighetene for felling, sier fungerende klima- og miljødirektør Anne Sundet Tangen.

De aktuelle kommunene og Fylkesmannen vil i samråd med SNO undersøke muligheter til å organisere sporing i forbindelse med gunstige værforhold utover høsten og vinteren. Statens naturoppsyn har beredskap gjennom hele året for å følge opp og kvalitetssikre meldinger om rovviltobservasjoner.

Miljødirektoratet kan i særskilte tilfeller der det er gjennomførbart fatte eget vedtak om felling av rovvilt. Da går oppdraget til SNO som har en egen fellingsinstruks som åpner for å bruke ekstraordinære virkemidler i fellingsforsøk. Bruk av helikopter er et eksempel på ekstraordinært virkemiddel. I barmarksesongen er helikopter svært sjeldent egnet til å felle rovvilt. Fellingslaget i Statens naturoppsyn har omfattende erfaring og et slikt oppdrag gis bare etter dialog mellom fellingslag, Fylkesmannen i Trøndelag, Miljødirektoratet og Statens naturoppsyn.

For å lese mer om forvaltningen av rovvilt kan du trykke her.

For å lese mer om fellingsveilederen til SNO kan du trykke her.

Lisensfelling

Rovviltnemda i region 6 har vedtatt følgende om lisensfelling på ulv innenfor region 6 Midt-Norge i 2019/2020:

  • Kvoten settes til 3 ulv.
  • Lisensområdet omfatter hele region 6, altså hele Trøndelag og Møre og Romsdal fylker.

Etter endringer i rovviltforskriften er lisensfellingsperioden for ulv utenfor ulvesonen fra 1. desember til og med 31. mai.

Da jaktåret avsluttes den 31. mars, må jegere som skal delta i lisensfelling etter denne dato registrere seg som lisensjegere og betale jegeravgift for nytt jaktår. Skyteprøve som er avlagt i jaktåret 2019/2020 vil fremdeles gjelde ved deltakelse i lisensfelling av ulv til og med 31. mai 2020. Formålet med forskriftsendringen er å kunne jakte ulv på sporsnø utover våren, samtidig vil utsatt jaktstart vil bedre mulighetene for å unngå felling av genetisk viktige ulver. Ingen av de ulvene som er påvist i Trøndelag i løpet av beitesesongen 2019 er betraktet som genetisk viktige ulver.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.