Bevaring av verdifull natur - nasjonalpark

Foto: Kjartan Trana

Statsforvalteren i Trøndelag har fått i oppdrag å starte arbeidet med «Bevaring av verdifull natur – nasjonalpark. Oppdraget går i første omgang ut på å avklare med berørte kommuner om det er lokal aksept for verneforslag for aktuelle områder for bevaring av verdifull natur i form av nasjonalparker.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 28.04.2023

Statsforvalteren har sendt ut brev til berørte kommuner der vi ber om tilbakemelding fra kommunene på om det er lokal aksept for å forberede og gjennomføre videre prosess i kategorien «bevaring av verdifull natur – nasjonalpark». Vi ber kommunene gi tilbakemelding  innen 1. november 2023.

Miljødirektoratet har i brev datert 9. november 2021 gitt statsforvalterne i oppdrag om å avklare med aktuelle kommuner om det er lokal aksept for å utrede mulighetene for vern knyttet til bevaring av verdifull natur – nasjonalpark. Dersom det er kommunal aksept for dette vil det være aktuelt å starte en formell verneplanprosess. Oppdraget inkluderer forslag på utvidelser av nasjonalparker og landskapsverneområder, endring av verneform og sammenslåing av verneområder. Dette oppdraget omfatter ikke skog. Nytt vern av skog skal fortsatt skje gjennom frivillig skogvern. Hvilke områder som er berørt nå i 2023 finner dere her.

Verneområdene som er berørt av dette oppdraget forvaltes i dag av fem forskjellige nasjonalpark- og verneområdestyrer. Nasjonalpark- og verneområdestyrene har blitt orientert om oppdraget av Statsforvalteren under styremøter som har blitt avholdt på etterjulsvinteren. I Trøndelag er det kommunene Lierne, Selbu, Røros, Tydal, Meråker, Grong, Oppdal, Rennebu, Orkland og Rindal som blir direkte berørt. Snåsa/Snåase, Steinkjer, Verdal og Stjørdal blir indirekte berørt ved at de har representanter i et av de fem nasjonalpark- og verneområdestyrene som er berørt. Disse kommunene har ikke selv arealer som blir berørt av oppdraget. 

I tillegg blir Engerdal kommune i Innlandet direkte berørt med at Grøvelsjøen naturreservat er foreslått innlemmet i Femundsmarka nasjonalpark. Sunndal og Surnadal kommuner i Møre og Romsdal blir direkte berørt med forslaget om endring av verneform for Trollheimen landskapsvernområde og Innerdalen landskapsvernområde. 

Klima- og miljødepartementet (KLD) ba Miljødirektoratet i november 2020 vurdere behovet for nye nasjonalparker og utvidelser av eksisterende nasjonalparker. Vurderingen skal skje ut fra de tre nasjonale målene for naturmangfold:

  • Økosystemene skal ha god tilstand og levere økosystemtjenester
  • Ingen arter og naturtyper skal utryddes, og utviklingen til truede og nær truede arter og naturtyper skal bedres
  • Et representativt utvalg av norsk natur skal tas vare på for kommende generasjoner

Oppdraget tar utgangspunkt i Miljødirektorates oversendelse til KLD i april 2021. Her inngår 46 områder nasjonalt, hvorav 12 områder ligger i Trøndelag. Det foreslås ingen nye nasjonalparker i Trøndelag, men tre nasjonalparker og to landskapsvernområder foreslås utvidet, samtidig som det foreslås endring av verneform fra landskapsvernområde/naturreservat til nasjonalpark for syv områder. 

Bevaring av verdifull natur - nasjonalpark

Alle verneområdene som er inkludert i oppdraget forvaltes i dag av et nasjonalpark- eller verneområdestyre bestående av representanter fra berørte kommuner, fylkeskommune og Sametinget. Områdene skal forvaltes lokalt av et nasjonalpark- og verneområdestyre også etter at en eventuell verneplanprosess er gjennomført. Dette er en av hovedårsakene til at det er så viktig med lokal aksept blant kommunene som blir direkte berørt.

Det skal være lokal aksept for utvidelse av nasjonalparker og landskapsvernområder og endring av verneform. Hvis det ikke er lokal aksept for å utrede mulighetene for vern vil vi i vår tilrådning til Miljødirektoratet fraråde å starte opp verneplanprosess for det aktuelle området.

Berørte nasjonalpark- og verneområdestyrer

Dette oppdraget berører fem nasjonalpark- og verneområdestyrer, hvorav Dovrefjell nasjonalparkstyre administreres av SFIN. Aktuelle nasjonalpark- og verneområdestyrer er:

  • Blåfjella-Skjækerfjella-Lierne nasjonalparkstyre/Låarte-Skæhkere-Lijre nasjonalpaarhkeståvroe
  • Nasjonalparkstyret for Skarvan og Roltdalen og Sylan
  • Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia
  • Verneområdestyret for Trollheimen
  • Dovrefjell nasjonalparkstyre

I 2023 ønsker vi tilbakemelding fra de kommunene som sitter i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalparkstyre, Nasjonalparkstyret for Skarvan og Roltdalen og Sylan og Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia, og særskilt de kommunene som blir direkte berørt. 

Vi starter ikke opp prosessen med å utrede om det er lokal aksept for forslagene som berører områdene forvaltet av Verneområdestyret for Trollheimen og Dovrefjell nasjonalparkstyre nå i 2023, men avventer til 2024.

Aktuelle områder for utvidelse av landskapsvernområder som forvaltes av Dovrefjell nasjonalparkstyre ligger i Oppdal kommune. Forslaget som berører Trollheimen og Innerdalen innbefatter både utvidelse og endring av verneform, og berører alle kommuner som har arealer som ligger i Trollheimen og Innerdalen landskapsvernområder, både i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Årsaken til at avklaringer rundt disse områdene utsettes til 2024 er utfordringer med kapasitet, samt at det kjøres forholdsvis tunge prosesser knyttet til tiltaksplan for villrein som berører Dovrefjell med bl.a. Oppdal og Sunndal kommuner. Dette er avklart med Statsforvalteren i Møre og Romsdal

De kommunene som er berørt av oppdraget nå i 2023 er invitert til felles informasjonsmøte på Teams onsdag 7. juni 2023 fra kl. 12:00. Møte er åpent for alle i kommunene, både personer fra administrasjonen og politikere. Det vil også bli gjennomført dialogmøter med grunneiere, reindrift/samiske interesser, regionale/lokale nærings-, verne- og friluftsorganisasjoner. Disse møtene vil også være åpne for kommunene. Dato for disse møtene er ennå ikke fastsatt.

 

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.