Et samfunn for fysisk aktive hverdager
Fysisk aktivitet for alle skal få en mer sentral plass i framtidig areal- og samfunnsplanlegging. Dette er hovudbudskapet i Regjeringens nye «Handlingsplan for fysisk aktivitet 2020-2029».
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Folk flest er for lite fysisk aktive. Bare halvparten av 15-åringer er aktive nok. Mindre bevegelse i dagliglivet og ved transport forklarer mye av det lave aktivitetsnivået i befolkningen totalt. Vi må få tilbake hverdagsaktiviteten.
Handlingsplanen har to hovedmål:
- Å få et mer aktivitetsvennlig samfunn for alle
- At andelen i befolkningen som oppfyller anbefalingene om fysisk aktivitet er økt med 10 prosentpoeng innen 2025 og 15 prosentpoeng innen 2030.
De 5 innsatsområdene i planen er
- Gå- og aktivitets vennlige nærmiljø
- Fritidsarenaer; friluftsliv, idrett osv.
- Hverdagsarenaer; barnehage, skole og arbeidsliv
- Helse- og omsorgstjenester
- Kunnskapsutvikling og innovasjon
Våre ulike departement har ansvar for mange tiltak innen de forskjellige innsatsområdene.
Les mer her:
Planen inneholder også gode lenker og faktaopplysninger. Studier viser at fysisk aktivitet ser ut til å påvirke fysisk og psykisk helse hos barn og unge. Mye tyder på at aktivitet også har positiv innvirkning på kognitive evner og skoleprestasjoner. I skolene skal nå fagfornyelsen gjennomføres. Det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring skal inn i fagene og elevene skal få kompetanse som fremmer god psykisk og fysisk helse. Her er fysisk aktivitet et sentralt tema. Særlig betydningen av hverdagsaktivitet bør få plass i de aktuelle fagene.
For å kunne tilrettelegge for aktivitetsvennlige samfunn, må fysisk aktivitet som tema inn i den kommunale og regionale planleggingen. Handlingsplanen beskriver de ulike virkemidler en kan bruke i plantypene vi har etter plan- og bygningsloven.
Større satsinger blir nevnt i handlingsplanen. Blant disse er eldrereformen «Leve hele livet». I disse dager er det to aktuelle tilskudd; Aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet hos eldre og aktivitetstilskudd. Koronapandemien har øket isolasjonen, spesielt for enslige som ikke er i arbeid eller har nært sosialt nettverk. Tilbud om fysisk aktivitet kan være aktuelle til slikt tilskudd. Søknadsfrist er snarlig. Se mer informasjon på våre hjemmesider om de to tilskuddene her: