Resultater fra Ungdata-undersøkelsen i Agder 2019
De aller fleste ungdom på Agder har det bra, men en høyere andel enn tidligere svarer at de har psykiske plager og at de har prøvd cannabis.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Ifølge folkehelseloven skal kommunene og fylkeskommunene ha oversikt over helsetilstanden og faktorer som virker inn på denne. Resultatene fra undersøkelsen gir oversikt over den lokale oppvekstsituasjonen.
Det viser seg at de aller fleste ungdom har det bra, men det er sosiale ulikheter på nesten alle områder. Cannabisbruk har økt på nesten alle klassetrinn. Omfanget av selvrapporterte fysiske og psykiske helseplager har økt fra 2016, både for jenter og gutter. Mange beskriver stress og press; De mange muligheter vi har, gjør det også til et press å utnytte disse best mulig.
Fylkesmannens ungdomsråd har vært med å kommentere resultatene. De kjenner seg igjen i de høye og økende tall om cannabis og psykiske plager. De mener også at den økende bruken av teknologi og sosiale medier, er både et gode og et onde.
I november ble det arrangert en stor konferanse, med presentasjon av regionens resultater, og lansering av rapporten «Ung i Agder 2019». Under konferansen kom det frem at beskyttelsesfaktorene gode familierelasjoner, skoletilknytning, vennerelasjoner og godt nærmiljø ser ut til å beskytte mot rusbruk og veie opp for sosial ulikhet i psykiske helse. Hovedtrekk fra kommunenes gruppearbeid er at det er ønskelig med mer kunnskap om rus og psykisk helse i skolen, som også foreldrene må involveres i. Flere ønsker tilbud for gutter og deres psykiske helse, og det er ønskelig med mer fritidstilbud for alle, eksempelvis med ordningen Fritidskort. For å kunne jobbe videre med resultatene er mange opptatt av at vi «ikke må snakke om ungdom, men med»!
Les mer i artikkelen til høyre.