Hva du får i sosialhjelp avhenger også av hvilken kommune du bor i
Veiledende stønad til livsopphold variere fra kommunene til kommune og kan neppe forklares med forskjeller i levekostnader.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
De statlige veiledende satsene til livsopphold justeres hvert år. Imidlertid er det ikke alle kommunene på Agder som justerer sine satser for økonomisk sosialhjelp i tråd med dette. Enkelte kommuner har ifølge KOSTRA tall fra SSB ikke justert sine satser for økonomisk sosialhjelp på flere år. Derfor varierer de veiledende stønadssatsene i kommunene på Agder.
Ved å sammenholde opplysninger i klagesaker med SSB-tallene, ser Fylkesmannen at det også i praksis er forskjeller i stønadssatsen mellom kommunene. Dette kan neppe forklares med forskjeller i levekostnader mellom kommunene da utgifter til bolig er holdt utenfor stønadssatsen.
Tidsrommet for når de veiledende stønadssatsene er justert får konsekvenser for stønadsnivået, kanskje særlig for barnefamilier.
For en familie med to voksne og tre barn i alderen 5, 8 og 12 vil forskjellen utgjøre kr. 1250,- i måneden avhengig av om det benyttes veiledede satser fra 2013 eller har justert satsene til 2017 nivå.
I tillegg til variasjonene i de veiledende satsene er vi kjent med at kommunene også har ulik praksis på andre områder ved utmåling av økonomisk sosialhjelp. Enkelte kommuner reduserer stønadsnivået når barnetallet øker og vi finner ulik praksis på hva stønadssatsen skal dekke. Dette medfører at familier i en kommune kan får ekstra stønad til formål som en annen kommune har innbakt i stønadssatsen. Dette kan igjen øke forskjellene i stønadsnivået mellom kommunene.
Selv om NAV kontoret skal utmåle stønad etter en konkret individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle, vil kommunens veiledende satser gi viktig føringer på stønadsnivået til den enkelte mottaker. Kommunene bør derfor følge utviklingen av stønadsnivået i regionen nøye, slik at forskjellene i livsoppholdet ikke blir for store