Endring i lov om sosiale tjenester i NAV - barnetrygd skal ikke regnes som inntekt ved utmåling av økonomisk stønad

Statistisk sentralbyrå(SSB) rapporterte at 4 av 25 kommuner på Agder holdt barnetrygden utenfor ved utmåling av stønad i 2021. Fra første september 2022 må alle kommuner holde barnetrygden utenfor. Statsforvalteren vil understreke at kravet om at økonomisk stønad ytes etter en konkret individuell vurdering, fortsatt er gjeldende.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 30.08.2022

Fram til nå har det vært opp til det kommunale selvstyre om en kommune vil holde barnetrygden utenfor ved utmåling av økonomisk stønad. Flertallet av kommunene i Agder har valgt å regne barnetrygd som inntekt.

Ifølge KOSTRA-tall (KOmmune-STat-RApportering) for 2020 regnet omtrent 67 prosent av kommunene i landet barnetrygden som inntekt ved utmåling av økonomisk stønad.

Endringen i loven

Fra 1. september endres lov om sosialer tjenester i NAV § 18 tredje ledd:

«Ved vurdering av søknad om stønad til familier skal det ikke tas hensyn til barnetrygd og barns inntekt av arbeid i fritid og skoleferier».

Dette betyr at NAV ikke kan regne barnetrygden som inntekt ved utmåling av økonomisk stønad til familier med barn.

Departementet har i begrunnelsen for endringen vist til at mange familier med lav inntekt har blitt hengende etter og at andelen barn i lavinntektsfamilier har økt jevnt siden 2011. Personer født i lavinntektsfamilier har økt fare for å bli hengende etter på flere levekårsområder. Barnetrygden er universell, ikke behovsprøvd, og kan dermed være et viktig virkemiddel for å bedre økonomien for vanskeligstilte barnefamilier.

Etter departementets vurdering er det å se bort fra barnetrygden ved utmåling av økonomisk stønad, ikke en garanti for at kvaliteten på de sosiale tjenestene som gis barnefamilier er gode. Det generelle prinsippet om å gjøre konkrete individuelle vurdering ved utmåling av økonomisk stønad endres ikke som følge av lovforslaget.

 

Kontaktpersonar