Høring: Oppstart med frivillig vern av skog for fire områder i Agder

Høyringsfrist:
11. januar 2021 23:59
Gammel eikeskog i Ubergsfjell naturreservat.
Gammel eikeskog i Ubergsfjell naturreservat. Foto: Anders Thylén, Biofokus.

Statsforvalteren har varslet oppstart av verneplanprosess for fire skogområder i Agder. Områdene ligger i Bygland, Vegårshei, Risør og Kristiansand kommuner, og er tilbudt staten for varig vern gjennom ordningen med frivillig vern av skog.

Publisert 07.12.2020

Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) forslår nå å opprette fire nye naturreservater i området ved Botnfjellet i Bygland kommune, Ubergsfjell i Vegårshei kommune, Kvernhusmarka på Søndeled i Risør kommune og ved Heptedalen i Kristiansand kommune.

Verneverdiene i området Botnfjellet er knyttet til rik edelløvskog. En stor andel av denne skogen består av typen alm-lindeskog. Området har flere plantearter som er vanlige der jordsmonnet er rikt, som myske, hengeaks og blåveis. I tillegg er det funnet flere sjeldne arter lav som har levested på gamle og døde edelløvtrær, som for eksempel almelav og klosterlav. For alm-lindeskog er vernedekningen både i Agder og nasjonalt relativt lav, slik at dette er en av skogtypene som er prioritert for vern i Agder. Området har regional verneverdi (**). 

I foreslått naturreservat på Ubergsfjell finner vi i hovedsak verneverdier knyttet til gammel eikeskog og rik edelløvskog. Treslagssammensetningen i området er variert der blant annet eik, lind og osp dominerer sammen med furu og gran. I lisidene opp mot selve Ubergsfjell finnes det en relativt høy andel gamle trær og død ved. Det er registrert flere vedlevende sopp knyttet til gamle eiker. Av disse er tre arter rødlistede. Området er vurdert til å være regionalt verneverdig (**).

Heptedalen innehar vernekvaliteter knyttet til gammel eikeblandingsskog med innslag av den rødlistede skogtypen lågurt-edelløvskog (VU). Noen middels krevende arter sopp og lav er funnet i området, og de fleste av disse er knyttet til gammel eikeskog eller død ved av eik. Området er vurdert som regionalt verneverdig (**).

Kvernhusmarka er kartlagt gjennom den nasjonale edelløvskogskartleggingen, og er av regional verdi (B-verdi). Rik edelløvskog dominerer i området, med innslag av den mer sjeldne typen rik amfibolitt-eik-lindeskog. Treslagsvariasjonen i området er stor, men området er dominert av en tett blanding mellom eik og lind. I tillegg er det også vanlig med innslag av osp, spisslønn, ask og hassel. Lokaliteten har en artsrik karplanteflora med innslag av edellauvskogsarter som skogsvingel, myske og sanikel. Selv om det ikke ble påvist mer enn én sjelden soppart ved kartlegging, er potensialet knyttet til rødlistede sopparter stort.

Områdene er foreslått vernet som naturreservat, jf. naturmangfoldloven § 37. Begge de foreslåtte naturreservatene har kommet fram gjennom ordningen med frivillig vern av skog. Frivillig vern-ordningen innebærer at områdene er tilbudt staten for vern av grunneier. Tilbudet er utarbeidet som en del av Norges Skogeierforbund sin avtale med Miljødirektoratet om å legge til rette for frivillig vern av skog. 

Formålet med oppstartsmeldingen er å invitere til samarbeid om gjennomføring av prosessen. Vi oppfordrer til å komme med innspill til verneplanarbeidet. Dette kan være forhold man mener bør omtales i forskriftene, reguleringer fra kommunene eller spesielle interesser som må tas hensyn til i den videre verneprosessen for det enkelte området.

Innspill sendes skriftlig til Statsforvalteren i Agder, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal eller på e-post til vårt postmottak sfagpost@statsforvalteren.no innen mandag 11.01.2021. Vi ber om at innspill merkes med saksnummer 2020/8505.