Jordbrukets beredskapsforum hadde møte om forsyningssituasjonen
Over 15 aktører fra landbruksnæringen i Agder var samlet 10. juni.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Fredag 10. juni var i overkant av 15 aktører fra landbruksnæringen i Agder representert på Dyreparken hotell i Kristiansand. Jordbrukets beredskapsforum ble etablert i etterkant av tørkesommeren 2018. Informasjonsutvekslingen og samarbeidet i forbindelse med fôrmangelen ble viktige erfaringer å ta med seg videre og skapte et behov for organisering og koordinering av videre beredskapsarbeid. Gruppen har en operativ rolle under krisesituasjoner i jordbruket i Agder. Temaet for de to første innleggene under dette møtet var forsyningssituasjonen.
Torgeir Erfjord, direktør for landbruksdivisjonen i FKRA, innledet med en oversikt over tilgang og prisutvikling på fôrråvarer og gjødselvarer. I løpet av høsten 2021 var det flere faktorer som påvirket tilgang og pris på fôrråvarer, deriblant tørke i USA, Canada og Baltikum og redusert kvalitet og avlinger i Frankrike. Økte energipriser førte til høyere kostnader med bearbeiding av råvarer. De fleste råvarer fortsatte å stige utover høsten 2021.
Etter Russlands invasjon av Ukraina økte prisene ytterligere og tilgangen på gjødsel ble redusert. Ukraina er å anse som en jordbruksstormakt, med omtrent dobbelt så mye jordbruksareal som Frankrike. Få land i verden har mer dyrkbart areal per innbygger og eksporten fra Ukraina har stor betydning for verdensmarkedet. For f.eks. solsikkeolje har landet en global markedsandel på nærmere 50 %. Russland er på sin side en stor eksportør av hvete, mais, solsikkeprodukter, erter, rapsprodukter og soya. Eksporten går via Svartehavet eller ut i Baltikum med tog.
Mange forhold påvirker leveransene og prisutviklingen for fôrråvarer, og det er vanskelig å si sikkert hvordan utviklingen blir fremover i tid.
Harald Moksnes Weie fra Landbruksdirektoratet fulgte opp med et innlegg om matvareberedskap, matforsyning og den internasjonale markedssituasjonen. Han påpekte at det er få tegn til prisfall på korn fremover. Det forventes høyere priser på råvarer og innsatsfaktorer, og dette forplanter seg videre i verdikjeden.
Kraftfôrindustrien og matmelmøllene melder om at det er grei tilgang på råvarer frem til ny avling. I Ukraina ligger det mellom 20 og 25 millioner tonn korn på lager. Dette er uproblematisk for den globale kornbalansen, men det er ikke lagringskapasitet til ny avling. Weie understrekte at situasjonen vi står i ikke er en matforsyningskrise, men en matpriskrise.