Koronavirus – informasjon til bønder

Fylkesmannen har samlet informasjon om korona-situasjonen fra aktører rundt Agder-bøndene – nyhetsbrev per 27. mars 2020.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.03.2020

Regjeringens informasjonskanal

Regjeringen legger ut informasjon om pandemien på: Koronavirus (Covid-19) - regjeringen.no. Her ligger all informasjon fra alle departementer. Du kan også få opp artikler om koronavirus som gjelder Landbruks- og matdepartementets områder.

Noen aktuelle artikler fra regjeringen.no:

Ny risikoavlasting for grøntprodusentene

Innreisemuligheter for EØS-borgere

Revidert rundskriv om karantene ved innreise til Norge

Innovasjon Norge med krisetiltak for norske bedrifter

Spørsmål og svar om hytteforbudet

Informasjon fra Fylkesmannen

Koronavirusepidemien har ført landet inn i en alvorlig krise som omfatter alle deler av samfunnet. Landbruket møter også mange utfordringer, og tilgangen på utenlandsk arbeidskraft er den enkeltsaken som er viet størst oppmerksomhet både fra næringen og regjeringen. I krevende tider er det viktig å stå sammen, både bønder imellom, i hele verdikjeden samt landbruksnæringen og myndighetene. Produksjon av mat er en samfunnskritisk funksjon som det er avgjørende å opprettholde.

Vi står for døren til en ny vekstsesong med etablering av årets produksjoner, og det er avgjørende for forsyningsgraden at såing, planting, dyrking og høsting foregår om lag som normalt. Det samme gjelder for lamming, kalving og daglig stell i alle deler av husdyrholdet. Mange tar matproduksjon og matforsyning som en selvfølge. Vi blir nå minnet om at slik er det ikke.

Takk til alle dere som hver dag står på og bidrar til matforsyninga i landet vårt!

Her følger informasjon fra Fylkesmannen og andre organisasjoner/aktører som er relevant for den situasjonen dere som bønder står i.  

27.03.2020
Med vennlig hilsen
Tore Haugum, landbruksdirektør    

Produksjonstilskudd

Som følge av utbruddet av koronaviruset og den ekstraordinære situasjonen vi nå står i informerer Landbruksdirektoratet om følgende:

Dispensasjon fra søknadsfristen for produksjonstilskudd

Etter forskrift om produksjonstilskudd § 9 kan det gis dispensasjon fra søknadsfristen i «særlige tilfeller». Dersom et foretak ikke har fått levert søknaden innen 15. mars på grunn av problemer knyttet til utbruddet av koronaviruset, kan det være at det foreligger et særlig tilfelle som gjør at det kan gis dispensasjon fra søknadsfristen. Eksempler på forhold som gjør at foretak kan få innvilget dispensasjon fra søknadsfristen er:

  • Søker har selv vært syk med koronaviruset og ikke hatt mulighet til å levere søknaden innen fristen.
  • Søker har sittet i karantene og hatt problemer med å levere søknaden på grunn av tekniske problemer, manglende tilgang til PC/internett mv.
  • Søker har hatt problemer med å få hjelp fra kommunen på grunn av koronaviruset.
  • Andre forhold utenfor søkers kontroll knyttet til utbruddet av koronaviruset som har medført at søker ikke har fått levert søknaden innen søknadsfristen.

Tilskudd til avløsning ved sykdom – sykdom og fravær på gårdsbruket

Det er fortsatt et krav om sykmelding for at det skal kunne gis tilskudd til avløsning av bonden pga. sykdom, men NAV har nå åpnet opp for at leger kan sykmelde pasienter etter telefonkonsultasjon. Slik sykmelding vil inntil videre også kunne gi grunnlag for tilskudd til sykdomsavløsning, men må fortsatt dokumenteres så godt det lar seg gjøre – enten i form av digital sykmelding, sykmelding på papir eller annet hensiktsmessig vis. På Landbruksdirektoratets hjemmeside finnes løpende informasjon om tilskudd til avløsing under sjukdom og Koronasmitte: https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/jordbruk/ordninger-for-jordbruk/soke-tilskudd-til-avlosning-ved-sykdom-og-fodsel

Til orientering fremkommer det av en pressemelding fra Helsedirektoratet at bønder i karantene eller isolasjon trygt kan ta seg av dyrene sine så lenge de passer på å ikke smitte andre mennesker. Les mer her https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/bonder-kan-trygt-stelle-dyrene-sine.

Hva når barn er hjemme fordi barnehage og skole er stengt?

Barn av to foreldre som regnes som kritisk personell skal gis et tilbud om plass i barnehage/skole selv om disse er stengt. Det er kommunen som behandler søknad om plass i barnehage/skole.

Foreldre som må være hjemme med barn fordi skole eller barnehage er stengt kan få omsorgspenger fra NAV. Du finner mer om dette på NAV sine sider: https://www.nav.no/familie/sykdom-i-familien/nb/omsorgspenger.

Det gis ikke tilskudd til avløsning av jordbrukere som må ta seg av barn fordi barnehage/skole er stengt. Forskriften om avløsning ved sykdom mv. dekker fortsatt kun dager der gårdbruker følger barn til legekonsultasjon eller til oppfølging/behandling ved helseinstitusjon godkjent av det offentlige. Hvis barnet har en kronisk eller langvarig sykdom eller funksjonsnedsettelse som gir økt risiko for at foreldrene får fravær fra arbeidet, kan det også gis tilskudd for dager jordbrukeren tar seg av barnet hjemme når det er sykt.

Hvis bonden må leie inn avløser for selv å kunne ta seg av barn som er hjemme fra skolen/barnehage, kan kostnadene benyttes som grunnlag for søknad om tilskudd til avløsning ved ferie og fritid.

Landbruksvikar

Det er to Landbrukstjenester som får tilskudd til landbruksvikarvirksomhet i regionen vår. Ved å ta imot tilskudd til landbruksvikarvirksomhet plikter de å gi bønder tilbud om kvalifisert avløsning i inntil 14 dager per sykdoms- eller krisetilfelle. Denne plikten gjelder fremdeles, men det kan selvsagt oppstå utfordringer dersom landbruksvikaren skulle bli syk eller satt i karantene. Hvis det skulle bli vanskelig å hjelpe alle som trenger det, må avløserlagene prioritere slik at de som har størst behov får hjelp først. Ved behov for landbruksvikar ved akutt sykdom eller krise, kan du kontakte Landbrukstjenesten nær deg:

Landbrukstjenester Sør  http://www.landbrukstjenester-sor.no/

Dalane Avløserlag på epost: torunn@lundregnskap.no

Landbrukskontorene i kommunene

De kommunale landbrukskontorene er fullt operative, men de fleste fra hjemmekontor. Kontakt kommunal landbruksforvaltning via telefon eller e-post. Befaringer reduseres til et minimum, men kan gjennomføres med de begrensninger som ligger i nasjonale føringer (med mindre kommunen selv har strengere bestemmelser). Kontakt landbrukskontorene hvis dere har spørsmål knytta til de ordningene som nå er spesielt aktualisert på grunn av koronautbruddet.

Veterinære tjenester – kommunal beredskap

Kommunene er oppfordret til å følge med på og å eventuelt følge opp veterinærtjenesten dersom veterinærene skulle bli rammet av korona eller må karantene. Vaktordningen utenom ordinær arbeidstid er spesielt sårbar. Fylkesmannen holder kontakt med kommunene vedrørende beredskapen.

Informasjon fra andre aktører

Per 27. mars 2020.

Agder Bondelag

Har du behov for arbeidskraft eller har du ledig arbeidskraft? Koronasituasjonen medfører usikkerhet om vi har nok tilgjengelig arbeidskraft til å håndtere våronn og lamming nå i den nærmeste tiden, og innhøsting seinere i sesongen.

I hvilken grad utenlandsk arbeidskraft kan komme til Norge, og under hva slags vilkår, jobbes det mye med i våre sentrale organisasjoner, men per 27. mars er en del uavklart. En god nyhet lørdag 21. mars er at utenlandsk arbeidskraft, som allerede er her, vil få forlenget opphold: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/forlengelse-av-oppholdstillatelse-for-utenlandske-arbeidere/id2694468/

Se også helt ferske råd vedr. prosess for å få arbeidskraft inn til landet: https://www.bondelaget.no/tema/koronaviruset/tips-til-bonder-som-arbeidsgivere

30. mars kom nyheten om at grensene åpnes for sesongarbeidere fra EØS-land som skal jobbe i landbruk, gartneri, skogbruk og matindustri: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/innreisemuligheter-for-eos-borgere/id2695783/

Alle bønder bør tenke ekstra beredskap i disse dager. Selv om du vanligvis ikke er avhengig av arbeidshjelp kan sykdom «slå ut» flere av oss i tiden framover. Allier deg gjerne allerede nå med familiemedlemmer, naboer eller andre som kan hjelpe til dersom behov oppstår. Følg alltid med på https://www.bondelaget.no/tema/koronaviruset/. Denne siden oppdateres etter hvert som forskjellige problemstillinger blir avklart.

Vær svært nøye med egen, familiens, ansattes og besøkendes egen smitterisiko: Følg anvisningene fra FHI nøye: https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/. Bønder er, med god grunn, nå definert som «kritisk personell».

Nedenfor har vi samlet det vi nå vet om muligheter både for dere som kan tilby arbeidskraft på heltid eller deltid og dere som trenger arbeidskraft.

For deg som kan tilby arbeidskraft:

Du oppfordres til å registrere deg på Norske Landbrukstjenesters nettside:
http://www.landbrukstenester.no/
(Kanskje mest aktuelt for deg med landbrukskompetanse/-erfaring). Legg inn så mye detaljer som mulig. Selv om dette er et sentralt nettsted vil søkere fra Agder bli koblet videre til lokale Landbrukstjenester/Avløserlag. (Du kan ikke regne med jobbtilbud med en gang, men for landbruket er det viktig å bygge opp en «base» med tilgjengelig arbeidskraft.)

Du kan også registrere deg gjennom denne tjenesten hos NAV: 
https://arbeidsplassen.nav.no/
(Kanskje mest aktuelt for deg uten landbrukskompetanse/-erfaring.)

NAV er forberedt på økt arbeidskraftbehov i vår sektor og vil følge med på søkere som ønsker å jobbe i landbruket.

For deg som trenger arbeidskraft:

Også du kan registrere deg i NAV sin løsning: https://arbeidsplassen.nav.no/

Landbrukstjenester Sør: Se informasjon i eget avsnitt under.

Landbrukstjenester Sør SA

Landbrukstjenester Sør hjelper bønder med arbeidskraft i forbindelse med ferie/fritid, sykdom eller krise. Du finner mer info på: http://www.landbrukstjenester-sor.no/

Hjemmesiden blir oppdatert med nyheter jevnt.

Felleskjøpet Rogaland Agder

Vi har sikret oss godt med råvarer, kraftfôrproduksjonen går som normalt og vi vil være leveringsdyktige framover. Forsyningssituasjonen for alle varer og innsatsfaktorer er god. Tiden før og rett etter påske er alltid hektisk, og det vil være ekstra travelt i år. Så vi oppfordrer til å bestille driftsmidler i god tid. Les mer her: 
https://www.fkra.no/nyhetsarkiv/25-03-bestill-det-du-trenger-til-varonna-na-article10264-103.html

Vi har utvidet våre åpningstider (06.30–22.00) på verksted i Kristiansand og Klepp så lenge situasjonen med koronaviruset er slik som nå. Dette for å øke beredskapen og begrense konsekvensene av ev. karantene. Les mer her: 
https://www.fkra.no/nyhetsarkiv/utvidet-apningstider-i-kristiansand-og-klepp-article10267-103.html

Innovasjon Norge Agder

Dersom din bedrift opplever problemer når det gjelder Korona-situasjonen knyttet til lån, investerings- eller utviklingsprosjekter, ta kontakt med Innovasjon Norge. Vi oppfordrer til å følge med på nettsidene våre, der nyheter oppdateres løpende https://www.innovasjonnorge.no/

Har du økonomiske utfordringer som følge av Korona-pandemien, er det anledning til å søke avdragsutsettelse på lån i Innovasjon Norge:
https://www.innovasjonnorge.no/no/tjenester/finansiering2/avdragsutsettelse-korona/

Rentene er redusert fra 15. april 2020. For spesifikke kostnadsøkninger knyttet til valutasituasjonen, er det åpnet for vurdering av tilleggsfinansiering.

De som jobber mest med landbruk i Agder, treffes her:
Lilly Berland, tlf. 91 19 71 41, tradisjonelt landbruk og Inn på Tunet
Håvard Næss Thomassen, tlf. 91 53 77 65, tradisjonelt landbruk, mat og grøntsektoren

Mattilsynet avdeling Agder

Det nye koronaviruset utgjør ikke en fare for dyrehelsen i Norge. Norske dyr utgjør heller ikke en smittekilde for mennesker. Det er så langt ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann. Gjennomfør uansett generelle smittehygieniske tiltak som anbefalt av Folkehelseinstituttet.

https://www.mattilsynet.no/Utbrudd_av_koronavirus/ finner du informasjon og råd om det nye koronaviruset (SARS-CoV-2) innenfor Mattilsynets områder, blant annet informasjon om plantevernautorisasjon og funksjonstest.

Informasjonen og rådene blir justert og oppdatert i henhold til utviklingen i utbruddet og kunnskap om infeksjonen. Mattilsynet følger situasjonen tett.

NLR Agder

Dette vektlegges nå:

  • Alle fysiske møter er avlyst/utsatt.
  • Ingen HMS-besøk eller gårdsbesøk der vi skal inn.
  • HMS-rådgivere tilbyr hjelp med beredskapsplan og smittevernplan og oppfordrer HMS-medlemmer til å ta kontakt om de trenger råd og hjelp.
  • Jordprøvetaking og befaringer ute foretas etter avtale med bonden, og hygiene- og avstandsråd følges.
  • Gjødslingsplanlegging prioriteres, og de det haster for må ta kontakt.
  • Rådgiving på telefon, e-post, Teams, VekstNytt, Medlemsblad og nettside.
  • Oppfordring til å sende bilder til rådgiver om aktuelle vekstspørsmål.

NLRs koronaråd til bonden: https://nlr.no/nyhetsarkiv/2020/raad-til-bonden/