Lokalmat på fylkeskommunens bord
Mål om minst 50 % lokalprodusert mat og drikke i Agder fylkeskommune.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Denne artikkelen er opprinnelig skrevet til LMD – Fylkesnytt fra Agder 2/2023
I prosjektet Matregion Agder, den regionale oppfølgingen av Matnasjonen Norge, er et av målene å øke offentlig andel av lokal produsert mat og drikke. Målsettingen ligger også i den regionale landbruksstrategien. Hovedutvalget for næring, klima og miljø i Agder fylkeskommune kan med sitt nylige vedtak «Lokal mat på fylkeskommunens bord», gi et stort løft til denne satsingen.
Fylkeskommunen vedtok blant annet:
«Mat som serveres i kantiner og på møter og arrangementer i regi av Agder fylkeskommune skal ha en tydelig tilhørighet til regionen. I praksis betyr det at innen 2025 skal minst 50 % av råvarene, beregnet ut fra kostnad, hentes fra Agder. Det skal også legges til rette for at kunnskap om opprinnelse kan formidles ved servering. Dersom det ikke har vært mulig å oppnå denne andelen, må det dokumenteres at forespørsel er sendt og at leveranse har en så stor andel lokale råvarer som mulig.»
Sammen med andre tiltak i vedtaket viser Agder fylkeskommune en betydelig vilje til å gå foran som aktør på dette området og være til inspirasjon for andre. Tiltakene vil øke bevisstheten om lokalproduksjon og opprinnelse av mat og drikke til et bredt publikum. Erfaringer fra planlegging og gjennomføring blir verdifulle for andre offentlige aktører som vurderer tilsvarende satsinger.