Landbruks- og matministeren på rundtur i Grimstad
Sandra Borch fikk oppleve kommunens varierte produksjon av mat og drikke.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Første stopp var det prisbelønte bryggeriet Nøgne Ø på Lunde, som er mer kjent utenlands enn innenlands. Markedssjef Tom Young og merkevaresjef Martin Houge fortalte at de legger vekt på å bruke norske råvarer. De benyttet anledningen til å ta opp regelverket for lokalt salg til besøkende med ministeren.
Neste stopp var Det norske brenneri i Østerhus. Ministeren fikk høre om urtehagen i nabolaget og se merkevarer og fatlager. Odd Nelvik overleverte et brev til departementets delegasjon med innspill om å rette opp skeive konkurranseforhold innen råvareanskaffelse.
Videre gikk turen til Hesnes gartneri & kjøkken. Her ble det diskusjon om strømpris rundt lunsjbordet. Ellers fortalte innehaverne Frode Jarnes og Katrine Hesnes Jarnes om minst mulig bruk av kjemisk bekjemping. Det betyr at forbrukerne må akseptere produkter som preges mer av naturen. Følget fikk også høre om den mangfoldige produksjonen. På spørsmål om hva de dyrker selv svarte Katrine: – Vi dyrker ikke gulrøtter.
Etter lunsj kjørte følget til NIBIO Landvik. Der ble det vandring i felt med ulike forskere. Vi fikk se grønnsaker, bønner, avl av stedegne blomsterfrø, salat dyrket i næringsrikt vann etter fiskeoppdrett og plengras til golfbaner.
I Reddal fortalte Gurine Seland om samarbeidet i potetpakkeriet og serverte fra bringebær- og blåbærproduksjonen sin.
Siste stopp var det nybygde melkefjøset til Trinelise og Kristian Lauvland Udjus. Her stod dyrevelferd i høysetet. Kalvene fikk en god start i en egen binge der mora kunne gå inn. De unge melkeprodusentene var også opptatt av jordvern og valgte å sprenge ut tomt i fjell til fjøset. På taket av gamlefjøset hadde de lagt solcellepanel.