Avfall fra havner
Forsøpling til havs er et økende nasjonalt og internasjonalt problem. Avfallet griser til strender, skaper problemer for marine organismer og kan gi opphav til mikroplast.
Hovedkilden til forurensningen fra småbåthavner er spyling og vedlikehold av skrog. Under båtpussen oppstår det farlig avfall i form av brukte kjemikalier (for eksempel spillolje og frostvæske), men også fra selve pussingen (slipestøv, malingrester og bunnstoffrester). Båthavnene skal legge til rette for at brukerne av havnen kan levere avfallet som oppstår.
COWI har på oppdrag fra Miljødirektoratet utarbeidet to rapporter om miljøvennlige småbåthavner, du finner rapportene til høyre på denne siden.
Krav om avfallsplan
Om lag 20 prosent av marin forsøpling kommer fra skip og båter, og det er derfor også viktig at havner har gode mottaksordninger for å unngå ulovlig dumping og avfall på avveie.
EU-kommisjonen vedtok den 27. november 2000 direktiv 2000/59/EF om mottaksanlegg i havner for avfall og lasterester fra skip (skipsavfallsdirektivet). Direktivet er implementert i norsk regelverk gjennom kapittel 20 i forurensningsforskriften, og stiller krav om at alle som driver eller eier en havn skal utarbeide en avfallsplan. Planen skal sikre at det finnes tilpassede mottaksordninger på land for avfall fra skip, samt gjøre det mindre attraktivt å dumpe avfallet.
Kommuner skal utarbeide en oversikt over alle havner i egen kommune og utarbeide en felles avfallsplan for havner som hovedsakelig mottar avfall fra fritidsbåter (primært småbåthavner).
Krav til hva en avfallsplan skal inneholde fremgår av vedlegg I i kapittel 20. I tillegg har Miljødirektoratet utarbeidet en veileder med en sjekkliste som viser punktvis hva som må være med i planen. Enkelte punkter skal være omtalt i alle avfallsplaner, mens andre avhenger av havnens størrelse og type aktivitet. Du finner forskriften og veilederen til høyre på denne siden.
Statsforvalterens rolle
Statsforvalteren kontrollerer hvordan havner håndterer farlig avfall og at de har en avfallsplan for mottatt avfall. Planen skal godkjennes av Statsforvalteren, og skal oversendes for ny godkjenning minst hvert tredje år. Dette skal sikre at det gjøres en jevnlig vurdering av behov for endringer.