Fiskeforvaltning

Oppdatert 07.03.2023

Statsforvalteren har ansvar for forvaltningen av laks, sjøørret og sårbare bestander av innlandsfisk.

Statsforvalteren har også ansvaret for alle fiskearter i forhold til vassdragsregulering. Statsforvalteren samler inn fangststatistikk fra laks- og sjøørretfisket, registrerer deltakelse i sjølaksefisket og deler ut tilskudd fra det statlige fiskefondet. Overvåking er viktig for å kunne ta vare på og styrke fiskebestandene. Statsforvalteren har tett kontakt med grunneiere og jakt- og fiskelag, og samarbeider tett med politiet, Statens naturoppsyn og Kystvakten om oppsyn med fiskeressursene.

Miljødirektoratet har ansvar for fiskereguleringer i elv og sjø, og utarbeider forskrifter for fiske av laks og sjøørret.

Fylkeskommunen har ansvar for innlandsfisk av ikke-truede bestander. Fylkeskommunen har også ansvar for tildeling av fiskeoppdrettskonsesjoner.

Vis meir

Nytt pr. 01.06.2023:

Det åpnes for fiske etter sjøaure i Lundeelva i Søgne i Kristiansand kommune. Fisketiden er 15.6 - 31.8. 


Publisert 06.05.2022

Rotenon kan ikke lenger påvises i Gillsvann

Det kan ikke lenger påvises rotenon i Gillsvann. Vann kan derfor trygt benyttes til bading og andre vanntilknyttede aktiviteter.


Publisert 06.05.2022

Endringer i forskrifter om fiske etter laks og sjøaure i sjø og vassdrag

Miljødirektoratet har fastsatt forskrifter om endringer i forskriftene om fiske etter anadrome laksefisk i sjøen og om fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag. 


Publisert 13.10.2021

Tillatelse til rotenonbehandling av Gillsvannet i Kristiansand

Statsforvalteren i Agder har fått tillatelse til å bruke rotenon for å utrydde gjedde fra Gillsvannet i Kristiansand. Tiltaket gjøres for å hindre spredning av gjedde til nærliggende vassdrag.  


Publisert 09.07.2021

Ønsker tips om rømt oppdrettslaks i Agder og Rogaland

Fiskeridirektoratet har mottatt flere meldinger om rømt oppdrettslaks i Agder og Rogaland – blant annet i Mandalselva.


Publisert 07.07.2021

Regjeringen endrer ikke reguleringene av sjølaksefisket på Sørlandet i år

Stortinget bad 25. mai om at regjeringa revurderer innstrammingene i sjølaksefisket på Sørlandet og gjør lempelige vurderinger av søknader om dispensasjoner. Klima- og miljødepartementets vurdering er at Stortingets vedtak ikke er mulig å gjennomføre under gjeldende regelverk. Derfor vil det ikke skje endringer i fiskesesongen 2021.


Publisert 08.06.2021

Informasjon om endringer i reglene for fiske etter anadrome laksefisk i sjøen 2021

Statsforvalteren har foreløpig ikke mottatt informasjon om hvilke virkninger Stortingets vedtak vedrørende forskriften om fiske etter anadrome laksefisk i sjøen vil få for årets sjølaksefiske med kilenot i Agder.


Publisert 31.05.2021

Innmelding av syk eller død villfisk i 2021

Meldinger om syk eller død fisk som du observerer i elv eller sjø skal sendes til Veterinærinstituttet. Benytt det nasjonale systemet som Veterinærinstituttet og Mattilsynet lanserte i 2020, det gjør det enkelt å melde fra om sykdom.


Publisert 22.03.2021, Sist endra 23.03.2021

Nye regler for lakse- og sjøaurefiske

Miljødirektoratet reduserer laksefisket i sjøen, i elver med lite laks og der rapporter om fangst mangler.


Publisert 24.06.2020

Høring av nye forskrifter om fiske etter anadrome laksefisk i sjø og vassdrag

Miljødirektoratet har sendt forslag til nye forskrifter om fiske etter anadrome laksefisk i sjø og forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag, på høring med høringsfrist 6.9.2020. 


Publisert 14.06.2019

Ukjent fiskesykdom hos laks

Det er funnet syk laks i flere elver på Øst- og Sørlandet siden laksefisket begynte i år. Fiskere bes om å ta forholdsregler for å unngå mulig smitteoverføring. Meld også fra til Mattilsynet og Fylkesmannen hvis dere oppdager syk eller død laks.