Oppstart med vern av to skogområder i Birkenes
Skogområdene Vågsdalsliane og Grøneliane er tilbudt for vern gjennom ordningen frivillig vern.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Vågsdalsliane ligger langt nord i Birkenes kommune og karakteriseres av lange, bratte østvendte lier mot Kolstraumfjorden. Nedover liene skjærer det mange små og større dalsenkninger, hvorav flere er trange sprekkedaler. Området representerer hele spennet fra vassdrag og opp til vannskille flere hundre meter høyere i vertikalgradienten.
Området omfatter nesten fire kilometer med veiløse innsjølier og ligger derfor «bortgjemt» og vanskelig tilgjengelig unntatt med båt. Både arronderingen og arealomfang er positive egenskaper som gir viktige bidrag til den høye verneverdien.
Grøneliane er et område på ca. 1051 dekar, og består av en høyereliggende del med fattig furuhei, en lavereliggende del med mye myrlendt areal, samt en lang, østvendt og stedvis bratt granskogsli. Blåbærskog er dominerende vegetasjonstype, men flere andre typer er representert. De rikeste delområdene har lavurt-skog.
Gran er dominerende treslag på alle bedre boniteter, mens alle lavproduktive områder med liten løsmassedekning er furudominert. Her er knausskog og røsslyng-blokkebærskog dominerende. Granskogen inneholder stedvis et høyt innslag av osp. For øvrig er det en stor forekomst av barlind (rødlistet som sårbar) og litt eik. Området er lite påvirket av hogst gjennom de seneste ti-årene, og fremstår som en stor enhet med mer eller mindre sammenhengende gammelskog (hkl. IV og V).
Grøneliane Vågsdalsliane
foto: Arne Heggland
Fylkesmannen oppfordrer til å komme med innspill til verneplanarbeidet. Innspill sendes skriftlig til Fylkesmannen i Aust-Agder, miljøvernavdelingen, Postboks 788, Stoa, 4809 Arendal, eller på e-post til: fmaapost@fylkesmannen.no
For innspill til Grøneliane merk med sak 2006/7051 og for Vågsdalsliane med sak 2009/1694.
Fristen for å komme med innspill er satt til fredag 22. november 2013.
Her er lenke til kart for Grøneliane og Vågsdalsliane skogområder.