Skogsarbeid i Nedre Timenes naturreservat
I naturreservatet på Nedre Timenes i Kristiansand vil det fremover bli utført skogsarbeid. Arbeidet utføres på en skånsom måte. Tiltakene skal fremme de verneverdiene som kjennetegner området.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Midt iblant alle tømmerstokkene står skogsarbeiderne Ole Morten Ertzeid Opsahl fra Hamresanden og Per Askildsen fra Greipstad. Det er Opsahl som etter en anbudsrunde fikk oppdraget med å utføre tiltakene i skogen.
- Vi skal ta ut gran fra syv områder i reservatet. Noen steder gjør vi dette med tradisjonell hogst, mens andre steder ringbarker vi. Vi fjerner også ny foryngelse av gran, sier Opsahl.
Tømmeret som skal hentes ut av skogen, transporteres med en liten lastbærer. Trær som ringbarkes, blir stående. Disse står på steder hvor det ikke er hensiktsmessig å få dratt ut tømmerstokken. Ringbarkede trær vil dø, men vil til gjengjeld tiltrekke seg insekter, fugler og annet biologisk mangfold. Ung foryngelse, som består av mindre grantrær, blir revet opp med rot eller hugget ned. Noe kvist blir også hugget opp til flis.
Formålet med naturreservatet er å bevare et skogsområde dominert av edelløvskog. Dette inkluderer også alt naturlig plante- og dyreliv. En del av plantene og dyrene som lever i skogen er truede eller nær truede. Dette kan være sommerfuglarter, planteveps og sopp. Dersom grana får etablert seg fritt i naturreservatet, kan den på sikt true de verneverdiene som er i edelløvskogen.
- Vi regner med å bli ferdige i løpet av november, desember i år, sier Opsahl.
Her spiller også temperaturen inn, da frosten gjør bakken hard. Når det er frost i bakken, er lettere å ta seg skånsomt fram med maskiner der underlaget er bløtt.
Nedre Timenes naturreservat er et populært turområde. Tilgjengelighet og sikkerhet for turgåere vil bli ivaretatt under arbeidet, både i form av varselskilt og ekstra personell under felling og utkjøring av trær.