Nye naturreservat i tre kommuner i Aust- og Vest-Agder
Kongen i statsråd vedtok vern av to nye skogsområder på Agder, og i tillegg utvidelse av et eksisterende naturreservat 7. desember 2018. Verneområdene har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
I alt vernes i underkant av 10 000 dekar nytt skogareal i kommunene Flekkefjord, Evje og Hornnes og Åmli. Områdene som nå er vernet vil sikre viktige leveområder for en rekke truede og nær truede arter og bidrar til oppnåelse av nasjonale- og internasjonale mål for naturmangfold som i grove trekk går ut på å bevare vår natur og artene som finnes der for framtida og kommende generasjoner.
Rike edellauvskoger og gamle furuskoger
Det er stor variasjon i skog- og naturtyper som inngår i de nye naturreservatene. I Oksåsen finner vi flere spennende områder med rik edellauvskog. I disse edellauvskogsområdene er eika dominerende, men her finner vi også en rekke varmekjære arter lauvtrær som lind, alm og ask. Hålandsheia er et stort sammenhengende skoglandskap nesten uten nyere hogster og med få tekniske inngrep. Verneverdiene i området er i første rekke knyttet til rike forekomster av gammel osp og større partier med gammel og storvokst furuskog. I furuskogen kan vi finne gamle trær på over 200 år!
Øyvassheia naturreservat utvides i denne vernerunden med 961 dekar, og får en total størrelse på 7859 daa. Utvidelsesområdet inneholder naturkvaliteter knyttet til forekomst av eldre osp og produktiv eldre granskog.
Konsekvenser av vernevedtaket
Vernevedtaket innebærer at det legges restriksjoner på bruken av området. Alle tiltak som kan bidra til endringer i naturmiljøet er forbudt, det vil si at oppføring av nye bygg, vedhogst, skogsdrift, skogskjøtsel, nydyrking, motorisert ferdsel med mer ikke lenger vil være tillatt. Noen tiltak vil imidlertid kunne bli tillatt etter godkjent søknad.
Vanlige friluftslivsaktiviteter vil kunne foregå som tidligere. Verneforskriftene gir ingen begrensninger i vanlig ferdsel, jakt (stor- og småvilt) eller plukking av bær og sopp.
Frivillig skogvern
Områdene inngår alle i arbeidet med frivillig skogvern på privat grunn. Det innebærer at grunneierne selv har tilbudt områdene for vern, mot erstatning. Interessen for frivillig skogvern på Agder har økt de siste årene, og det pågår vernearbeid for et stort antall områder.