Planting av strandtorn på Lista
Fylkesmannen har nå sørget for at 150 strandtorn er plantet ut i Einarsneshalsen. Dette gjøres for å styrke bestanden av den truede blomsterarten som har sin hovedutbredelse i Norge på Lista.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
150 strandtorn er plantet ut i Einarsneshalsen. Bestanden har gått ned siden den var på høyden for ca. 70 år siden. – Nå skal vi prøve å få opp 100 blomstrende strandtorner her ute i Einarsneshalsen sier naturforvalter hos Fylkesmannen Bjørn Vikøyr.
Strandtornen trives i åpen sand med næring fra tang og tare. Den vokser i dag i hovedsak i et smalt belte i den indre dynamiske stranda. Den er sårbar for haverosjon og gjengroing.
– Populasjonen på Haugestranda er den største i Norge. Bestanden er bra, takket være at bøndene tar hensyn. Men det er et problem at bestanden flytter seg utover til mer ustabil strand hvor storm lett kan gjør store innhogg i bestanden sier botaniker Oddvar Pedersen.
Gjengroing er et hovedproblem for strandtorn. I sanddynemark betyr gjengroing at sandviddene som det var mye av på Einarsnes fram til ca 1950, i dag er dekket av vegetasjon. Det skyldes blant annet langtransportert nitrogen, tilplantinger og fravær av beitedyr i mange år. I sum har dette ført til at strandtornens naturlige biotoper her i Einarsneset plante- og fuglefredningsområde, er dramatisk redusert.
– Strandtornen trenger hjelp til å opprettholde en brukbar populasjon her ute sier naturforvalteren.
Planting med tilførsel av tare, som gir god næring over tid, er et forsøk som følges opp aktivt i tett samarbeid med lokale strandtornvenner.
Åpne sandflater er en svært viktig og sjelden biotop også for insekter som for eksempel den svært sjeldne strandmurerbia. Kyrne som har tråkket rundt i Einarsneshalsen og området innenfor to måneder i sommer, bidrar på en fin måte til å åpne sanda. Det er også aktuelt å skrape av vegetasjon i stabile dyner for å få mer sand i dagen.
Plantingen skjer i regi av Fylkesmannen i Agder som vernemyndighet i samarbeid med Farsund kommune. Innsamling av frø og oppaling av planter utføres av Botanisk hage ved Naturhistorisk museum Universitetet i Oslo. Med gode lokale krefter er ca. 10 personer direkte involvert. Elever ved Farsund ungdomsskole er også invitert med.