Svært gode resultater i Vegårshei kommune
Tilsyn, krisekommuniksjonskurs, beredskapsdag, øvelse og rapportgjennomganger i Vegårshei kommune – meget bra prosess konkluderer ordfører Kirsten Helen Myren
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Vegårshei kommune står samlet om å rose Fylkesmannen i en samhandlingsprosess før, under og etter tilsyn relatert til samfunnssikkerhet og beredskap. Beredskapsstaben hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder står like samlet om å rose Vegårshei for svært gode resultater i denne prosesses. Her er noen av komentarene fra sluttmøtet 23. september 2016.
Anne- Grete Glemming er både kommunalsjef og beredskapskoordinator i Vegårshei. Hun roser Fylkesmannen for det de kaller Aust-Agder modellen relatert prosess før, under og etter tilsyn. Anne-Grete beskriver det slik: «vi utsettes for et godt halvår med beredskap og samfunnssikkerhet i flere faser». Det gir resultater å være med i denne prosessen. Den inneholder:
- Varsel om tilsyn – noe som genererer økt fokus og forberedelser
- Tilsynet kommer – fin gjennomgang og fokus på hva som kan gjøres bedre
- Krisekommunikasjonskurs med bred deltakelse
- Beredskapsdag med orientering om hvem og hvordan ansvarlige jobber med beredskap og samfunnsikkerhet. Vi er tydelig på ansvar og oppgaver, hvor beredskaplaner finnes og hva som forventes av den enkelte i kommunen
- Krisehåndteringsøvelse med bred deltakelse og rollespillere
- Systematisk gjennomgang av både rapport etter øvelsen og etter tilsynet – veien videre både for kommunen og Fylkesmannen
Ordfører Kirsten Helene Myren er helt enig. Jeg synes det er viktig med god beredskap og er veldig fornøyd med at vi har kommet så langt i denne prosessen. Vi hadde ikke noen avvik – kun 2 små merknader og det er ting jeg er helt enige i. Det er noe vi må jobbe videre med. Jeg er ny i rollen som ordfører og hva jeg skal gjøre i beredskapssituasjoner. Nå føler jeg meg tryggere på egen rolle og at kommunen hånterer kriser. Jeg har lært mye over tid – det husker man som regel bedre enn det som er lært i løpet av noen tilmålte minutter, understreker ordføreren.
Rådmann Ole Petter Skjævestad, er tydelig på at noe av hensikt med tilsyn må være at tingene skal bli bedre og at kommunen bruker ressursene riktig og målrettet. Ikke alle tilsyn er like gode for oss i kommunen med tanke på akkurat det. Tidvis blir det pliktløp for å tilfredsstille tilsynsmyndighetene. Prosessen som vi har vært gjennom nå er krevende, men samtidig innvolverende, målrettet og effektiv. Både vi og Fylkesmannen konkuderer med at vi nå står godt forberedt på å forebygge kriser og om nødvendig håntere dem når de oppstår. Da er jeg fornøyd, konkluderer Skjævestad.
Anne Helene Baarøy er informasjonsleder i krisestaben. Flott at vi fikk et krisekommunikasjonskurs som oppkjøring før øvelsen, sier hun. Jeg husker siste øvelse, mye av det vi gjorde galt den gangen har vi nå drillet før øvelsen. Noe står igjen, men vi er på god veg. Øvelsen viser på mange måter hva vi bør forbedre, understreker hun. Jeg er tydelig på at alle ledd er viktig i en krise. Alle må ta sitt ansvar og bidra til at vi løser krisen sammen. Initiativet med informasjonsdeling må ligge hos både giver og mottaker. Der må vi nok være tydeligere. Prosessen vi har vært gjennom gir muligheter til å forbedre planverk, skape forståelse og kompetanse i organisasjonen. Samtidig har vi kunnet delta i andre kommuners øvelser. Det er en utrolig flott læringsarena som vi vil bruke i fremtiden. Det å se på at noen andre skal gjøre akkurat det en selv skal gjøre - gir muligheter til refleksjoner og god læring.
Anita Stiansen er leder av evakuerings- og pårørendesenter såkalt EPS. Hun er til daglig leder for Nav og oppfølgingstjenesten i kommunen. Jeg jobber i daglige med alle typer mennesker. Jeg er imidlertid veldig interessert i temaet, og ser en del overføringsverdier begge veier mellom det jeg jobber med til daglig og mine oppgaver i kriser. Håndtering av pårørende og involverte er viktig og utfordrende. Vi er mange som skal samarbeide og samvirke. Kommunens psykososiale kriseteam og politiet er svært viktige samarbeidspartnere. Både under krisekommuniksajonskurset og under øvelsen var begge disse til stede. Det var nyttig og avklarende, understreker Stiansen. Vi har i denne prosessen vært gjennom to forskjellige scenarier relatert til hendelser på offentlig sted og sikkerhet ved store arrangmenter. En hendelse på en skole under krisekommunikasjonskurset og en hendelse under 17. mai feiringen på selve øvelsen. Begge scenariene innholdt store oppgaver for oss. Rådgiver Jan Gunnar Bjørtvedt, i fylkesmannens beredskapstab er veldig fornøyd med hvoran Vegårshei kommune etablerte og driftet EPS. Dette er noe av det beste jeg har sett på slike øvelser, sier Bjørtvedt.
Ass.fylkesberedskapssjef Dag Auby Hagen understreket avslutningsvis under rapportgjennomgangen at kommunen har jobbet svært systematisk med samfunnssikkerhet og beredskap i en årrekke. Prossesen denne gangen har vært lærerik og god for oss alle. Tilsynresultatene var meget gode. Øvelsen var lærerik og drivende for videre utvikling. Samfunssikkerhet har god ledelsesforankring i kommunen og dere har meget dyktige mearbeidere i mange viktige roller.
Kontaktpersonar
-
Dag Auby Hagen
Tlf: 37 01 75 22 / 92 46 86 90