Nasjonale prøver
I 2022 gjennomførte Statsforvalteren tilsyn med temaet nasjonale prøver. Når dere nå er i gang med nasjonale prøver ønsker vi å trekke frem noen av funnene fra tilsynene slik at dere kan ha ekstra fokus på dette i årets gjennomføring.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Publisert 01.09.2023
- Skolene må registre riktig opplysninger i PAS; antall elever, antall fritak, antall elever som ikke har deltatt og riktige resultater.
- Skolene skal fatte skriftlige enkeltvedtak om fritak fra nasjonale prøver på grunnlag av underliggende vedtak om spesialundervisning eller særskilt språkopplæring.
- Skolene skal i enkeltvedtak om fritak foreta en vurdering av hvorvidt prøvene vil ha mye å si for opplæringen til eleven. Skolene skal kun frita elever der det er klart at prøvene ikke vil ha mye å si for opplæringen.
- Før det fattes vedtak om fritak fra prøver skal skolene sende forhåndsvarsel til foresatte som ikke ved søknad eller på annen måte har uttalt seg i saken. Forhåndsvarselet skal inneholde opplysninger om det rettslige og det faktiske grunnlaget for det varslede enkeltvedtaket.
- Enkeltvedtak om fritak initiert av skolene skal inneholde begrunnelse hvor det vises til hjemmelen for enkeltvedtaket, faktiske forhold som er lagt til grunn og hovedhensyn som har vært avgjørende ved utøving av forvaltningsmessig skjønn.
- Skolene skal i enkeltvedtak om fritak informere om retten til å se sakens dokumenter etter forvaltningsloven § 18, jf. § 19.
- Skolene skal informere eleven eller foresatte om retten til å bestemme at eleven skal ta prøvene selv om det er gitt fritak.
- Skolene må legge til rette for at elever som ikke var til stede på prøvedagen, og som ikke har fritak, får anledning til å gjennomføre prøven.
Videre viser vi til sjekkliste på Utdanningsdirektoratets nettsider.
Lykke til med gjennomføringen!
Kontaktpersonar
-
Bente Skrefsrud
Tlf: 61 26 61 33 -
Anders Riis
Tlf: 61 26 61 28 -
Erik Melby
Tlf: 61 26 61 29