Oversender "Gran-saken" til Statens helsetilsyn
Statsforvalteren oversender tilsynssaken mot en ansatt ved et bofellesskap i Gran kommune til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon. Det er også opprettet tilsynssak mot kommunen, som oversendes helsetilsynet samtidig.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Det ble i april 2021 opprettet tilsynssak mot en ansatt helsearbeider på bakgrunn av et anonymt varsel om manglende etterlevelse av smittevernrutiner i jobben ved bofellesskapet Solgløtt. Den ansatte helsearbeideren, tre beboere og ytterligere to ansatte ble påvist smittet og covid-19-syke. Én av beboerne døde.
Statsforvalteren i Innlandet opprettet på eget initiativ også tilsynssak mot Gran kommune for å vurdere om virksomheten hadde oppfylt kravet til forsvarlig helsehjelp og at helsepersonellet var satt i stand til å overholde sine lovpålagte plikter.
Statsforvalteren som saksforberedende instans
I noen typer tilsynssaker, er Statsforvalteren saksforberedende instans. Dette gjelder særlig saker der det kan være aktuelt å ilegge helsepersonell administrative reaksjoner etter reglene i helsepersonelloven kapittel 11. Statsforvalteren har i slike saker som oppgave å opplyse saken, innhente uttalelser/dokumentasjon og kartlegge hendelsesforløpet. Saken sendes deretter til Statens helsetilsyn for vurdering.
I henhold til saksbehandlingsveilederen fra Statens helsetilsyn skal tilsynssaker som omhandler både helsepersonell og virksomhet, der det er spørsmål om administrativ reaksjon, sendes samlet over til Statens helsetilsyn. Statsforvalteren sender derfor saken samlet.
«Statsforvalteren skal ikke avslutte tilsynssak mot noen av de involverte helsepersonell eller mot virksomheten/en del av tjenesten. Statens Helsetilsyn skal vurdere hele saken samlet, fordi det i løpet av Statens Helsetilsyns behandling kan fremkomme nye fakta som setter saken i et annet lys enn det som kom frem mens statsforvalteren behandlet saken.»
– Et stort ansvar
– Som ansatt på institusjon har man et stort ansvar for å ikke smitte beboere. I tillegg har kommunen ansvar for å sikre at tjenestene driftes forsvarlig og at smittevern ivaretas, sier fungerende fylkeslege Bente Bjørnhaug.
Hun bemerker at oversendelse til helsetilsynet ikke betyr at saken er avgjort.
– Vi vurderer at saken reiser spørsmål om den ansatte ved sin handlemåte og atferd opptrådte uforsvarlig, og om det skal gis en administrativ reaksjon. Statens helsetilsyn vil nå vurdere om helsepersonelloven er brutt. De vil også vurdere om kommunen sikret at virksomheten drev forsvarlig.