Helsetenester

Oppdatert 05.01.2024

Du har krav på å få nødvendig helsehjelp i kommunen der du bur, eller der du for tida oppheld deg. Du har òg krav på å få nødvendig helsehjelp frå spesialisthelsetenesta. Statsforvaltaren fører tilsyn med helsetenesta og behandlar klagesaker for å medverke til at du får dei tenestene du har krav på.

Du kan klage på at du ikkje får oppfylt rettane dine 

Du kan klage dersom du meiner at du ikkje får dei helsetenestene du har krav på, eller dersom du er ueinig i helsetenesta si vurdering av behandlingsbehovet ditt. For at den som har gjort det vedtaket du er ueinig i, skal få høve til å endre standpunkt, skal du sende klaga dit. Dersom du ikkje får medhald i klaga, blir ho send vidare til Statsforvaltaren for endeleg avgjerd. Statsforvaltarens vedtak er endeleg, og den aktuelle helsetenesta vil måtte rette seg etter det.

Du kan be Statsforvaltaren vurdere om helsetenesta har oppfylt pliktene sine

Statsforvaltaren kan også ta stilling til om tilsette i helse- og omsorgstenesta har forsømt pliktene sine slik at det har gått ut over deg. Det kan dreie seg om dei fleste plikter, blant anna manglande fagleg forsvarleg behandling og brot på teieplikta. Du ber om dette ved å sende brev til Statsforvaltaren. Ved særleg grove rettsbrot vil Statsforvaltaren sende saka vidare til Statens helsetilsyn, som blant anna kan gi åtvaring til helsepersonell eller gjere vedtak om tap av autorisasjon.

Det er viktig å understreke at Statsforvaltarens vurdering i desse sakene ikkje får direkte innverknad på rettane til klagaren. Sjølv om du har fått uforsvarleg behandling, har du ikkje automatisk rett til erstatning eller ny behandling. I ei av lenkjene til høgre finn du meir informasjon om korleis du kan klage på helse- og omsorgstenester.

Vis meir


Publisert 20.10.2023

Store forsinkelser i behandlingen av barn og unge i BUP

Statsforvalteren gjennomførte stikkprøvetilsyn med barne- og ungdomspsykiatrien, BUP, i Innlandet i juni 2023. Bakgrunnen var bekymring for at barn og unge ikke fikk et sammenhengende forløp i BUP. Dette var basert på enkeltstående klager og funn fra et landsomfattende tilsyn med BUP. Vi fant lovbrudd.


Publisert 05.05.2023

Dialogmøte etter ernæringstilsyn på Lesja sjukeheim

I dialogmøtet fortalte kommunen om hvordan de har arbeidet med å rette opp forhold som ble avdekket under høstens tilsyn med ernæring og munnhygiene til pasienter ved Lesja sjukeheim. Alle må jobbe sammen for å få til gode tjenester i kommunen. 


Publisert 22.11.2022

Tilsyn med legemiddelhåndtering på Gimle sykehjem i Vestre Toten

Vi snakket med mange dyktige og engasjerte fagfolk og ledere, i tillegg til pasienter og pårørende. Det er alltid nyttig og givende å møtes.


Publisert 23.03.2022

Bakterie funnet i engangs vaskeklut brukt i helsetjenesten

Utbruddet med bakterien Pseudomonas aeruginosa i 33 sykehus i Norge omfatter nå i følge FHI 239 pasienter. Ved ulike sykehus i Innlandet har det vært enkelttilfeller, totalt 10 stk. 


Publisert 01.06.2021

Tilsynssak etter at psykisk syk person døde i politiaksjon i 2019 er avsluttet

Saken viser at det er viktig å ikke slippe tak i personer man mistenker å ha en psykosesykdom før en slik mistanke viser seg ubegrunnet. Dette gjelder både fastleger og spesialisthelsetjenesten og ikke minst i samhandlingen dem imellom.


Publisert 11.05.2021

Tilsynssaken etter drapsforsøk i Ringebu er avsluttet

Statsforvalteren finner ikke brudd på helselovgivningen, men forventer at de involverte virksomhetene vurderer hvordan framtidig risiko for svikt i de aktuelle tjenestene kan reduseres.


Publisert 14.04.2021

Kva tyder det at helsepersonell har ein avgrensa autorisasjon?

Til kvar tid har fleire helsepersonell i Innlandet avgrensa autorisasjon etter alvorlege brot på helsepersonellova, men er ofte i arbeid dersom dei etterlever avgrensingane dei har fått.