Ansatte i barnevernet har en kritisk samfunnsfunksjon
De som jobber i barnevernet, har en kritisk rolle i samfunnet, og er dermed blant gruppene som har krav på å få tilsyn til barna sine selv om skoler og barnehager er stengt.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Det er kommunene som nå skal vurdere hvilke barn som fortsatt kan få gå på skole og i barnehage. Lørdag ble det presisert fra Barne- og familiedepartementet at barnevern skal regnes som samfunnskritisk funksjon. Dermed vil barn av barneverns-ansatte ha krav på tilsyn gjennom det offentlige, slik at foreldrene kan dra på jobb.
Mener barnevern er samfunnskritisk
Kommunene jobber i helga med å få på plass tilbudet for ungene, og det var viktig å få avklart i dag hvilke foreldre som har rett på plass til ungene sine. Fylkesmannen i Innlandet tok allerede fredag opp saken med nasjonale myndigheter, for å få barnevernsansatte inn på listen med samfunnskritiske roller.
Den første listen over hvem som hadde rett til plass, kom samtidig som skoler og barnehager ble stengt torsdag, og den definerte 15 samfunnskritiske roller. Etter dette har det vært jobbet i mange instanser med å presisere hva som kan regnes som «samfunnskritisk».
- Barnevern må defineres om personell i kritisk samfunnsfunksjon. Dette er et arbeid som krever fortløpende oppfølging av fagpersonell, og det må være ressurser for å håndtere området daglig, meldte Fylkesmannen inn til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Det sentrale for Fylkesmannen er at kommunene må sørge for at den har kapasitet til å beskytte barn som står i akutt fare for å bli utsatt for skade. Ivaretakelse av barn i krise vil her være sentralt.
Lørdag ble saken løftet til departementet, som vedtok å ta barneverns-ansatte med på listen.
I tillegg til at kommunene skal tilby tilsyn til barn med foreldre i samfunnskritiske roller, har de også en plikt på seg til å opprettholde skoletilbud til barn med særskilte behov.