Går bort fra jevnlig testing - de med symptomer må teste seg

Koronatest
Koronatest Foto: Pixabay.

Smittetrykket er nå såpass stort at Regjeringen mener at det ikke lenger er hensiktsmessig med råd om jevnlig testing. Endringen er særlig viktig for skole, barnehage, høyskoler og universiteter, hvor det flere steder har vært anbefalt jevnlig testing.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 31.01.2022

Smittesituasjonen og det høye forbruket av hurtigtester gjør at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet nå anbefaler at barn og unge ikke lenger testes regelmessig to ganger i uken, men at hurtigtester brukes målrettet ut fra symptomer og i husstander med smitte. Helsedirektoratet ber derfor om at kommunene ikke lenger deler ut hurtigtester til jevnlig testing i barnehager, skoler, høgskoler og universiteter.

Prioritering

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har gitt kommunene råd om hvordan tester skal prioriteres. Denne prioriteringsrekkefølgen gjelder fortsatt. Det er viktigst å prioritere at personer som har symptomer på covid-19 får teste seg. Dernest prioriteres personer som følger et testregime for å slippe karantene.

Med denne endringen i TISK-strategien, vil det ikke lenger være et generelt råd om å prioritere tester til jevnlig testing.

Følgende prioriteringsrekkefølge gjelder dersom det mangler tester på kommunalt lager:

1. Personer med symptomer.
2. Testing ved kjent eksponering av husstandsmedlemmer/tilsvarende nære.
3. Testing ved kjent eksponering av øvrige nærkontakter.
4. Jevnlig testing av personer som utfører kritiske samfunnsfunksjoner, inkl. helsepersonell.

Registrering av positiv selvtest

Helsedirektoratet har bedt kommunene om å legge til rette for at personer med positiv selvtest for covid-19 kan registrere denne i kommunens smittesporingsverktøy.