Ti tips for å skape en by
Kongsvinger har gjort valg og har i løpet av de siste årene tatt store, strategiske grep for å bli en bedre og mer attraktiv by. (For noen tiår tilbake var det jo «litt by» på begge sider av Glomma, vil de som husker tilbake, erindre). Store beslutninger er tatt, mye er realisert – og fylkesmann Knut Storberget med hele ti medarbeidere, kommunens folk og en rekke ungdommer fikk høre om og kommentere dette. Til ungdommene sa fylkesmannen: «Ta ordet!» Og det gjorde de til gangs.
Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.
Ordfører Sjur Strand er opptatt av å «lage by», og også å sikre sykehus og legge til rette for arbeidsplasser. En trend med nedgang i folketallet er snudd de siste årene, og hjertet i landets største skogregion er på god veg framover. Kongsvinger skal være «en by i bevegelse», og selv om mye er gjort, gjenstår fortsatt. Så var det disse ti strategiske grepene for byutvikling, da..
Hva Kongsvinger har gjort og vil gjøre
Hilde Nygård i samfunnsstaben i kommunen presenterte;
Grep nummer 1: Etablér en ny videregående skole i sentrum. Og sørg for å «rydde opp» og foreta en opprusting av sentrum.
Vi legger til kommentaren fra en av elevene som flyttet til Kongsvinger fra Oslo da han gikk i tredjeklasse, og tenkte at dette var «tjukkeste skauen» og «fryktelig bygda». Etter noen år ble han kjent og, som han selv fortalte: -Jeg forelska meg i Kongsvinger!
Grep nummer 2: Sørg for at høyskolen også flyttes til området ikke langt unna ny videregående og ny ungdomsskole slik at det samlet sett blir en kunnskapsklynge.
Prisbelønnet ny ungdomsskole
Grep nummer 3: Sørg for å samle de tre ungdomsskolene til én.
Her skal legges til for vår regning at det var denne skolen fylkesmannen & co var invitert til, og det akkurat på den dagen at Kongsvingers egen byggeskikkpris ble tildelt skolen! Det manglet for øvrig heller ikke på ros for skolen fra de mange ungdommene som var til stede; både for bygget og for at elever med utfordringer får hjelp på en god måte.
Her er det for øvrig skolebibliotek, som er tilgjengelig fra sju om morgenen til åtte om kvelden, her serveres havregrøt gratis til elevene hver morgen og det er varm lunsj hver dag.
Kongsvinger 2050
Men tilbake til Hilde Nygårds liste:
Grep nummer 4: «Kongsvinger 2050» er en langsiktig samarbeidsavtale med fokus på samordning av arealbruk og transportløsninger. Det er i denne sammenhengen at overskriftene på Kongsvingers løsninger finnes:
- Yttergrensene for utbygging er nådd, nå må byveksten «peke innover».
- Det skal være en konsentrert bykjerne nord for Glomma.
- Trafikkhierarkiet snus. Hilde Nygård legger til: -Husk at i denne regionen har folk bensin i blodet. Og ungdomsrådsrepresentantene peker på hvor opptatt de er av et sentrum hvor en ikke er avhengig av bil!
Grep nummer 5: Videreføre «Kongsvinger 2050» inn i en juridisk plan.
Samarbeid for å finne gode løsninger
Grep nummer 6: Sørge for et godt samspill med private aktører. Flere private reguleringsplaner er for øvrig på gang.
Grep nummer 7: …som handler om jernbanestasjonen og området rundt. Her er det muligheter for forbedringer – som skal komme. Først ut er ny bussterminal.
Grep nummer 8: Ny gangbro over Glomma. Dette er en premiss for «grønn mobilitet», som de kaller det. For byen må bindes sammen på tvers av elva – og det uten at innbyggerne må bruke bil. Men prislappen er høy, og mange aktører må bidra, mener kommunen.
Grep nummer 9: Dette var en melding direkte til fylkesmann Knut Storberget og resten av embetsgjengen: Fylkesmannen inviteres inn som en del av dugnadsgjengen, og Kongsvinger ønsker seg dialog på at også Kongsvinger trenger eneboligtomter!
Grep nummer 10: Kongsvinger må fortsatt være i bevegelse!